Novi pogled na neuništive patogene organizme

2017-09-15

Davno su prošli dani kada smo teletu mogli da damo lek i eliminišemo patogene. Zdravlje i zaštita od patogena kod teladi mlečnih rasa zahteva posvećivanje mnogo pažnje i drugim faktorima upravljanja.

Kada govorimo o potrebi održavanja balansa zdravog gastrointestinalnog trakta, želimo da budemo sigurni da kalorije, kolostrum, čistoća, komfor, snaga imunološkog sistema i zdravlje crevne flore odnose prevagu nad patogenima koji mogu napasti gastrointestinalni trakt teleta. Tokom nedavnog web seminara, dr Korali Dorn, veterinar Dels veterinarske službe u Del Rapids, Južna Dakota, je objasnila da su primena odgovarajućih praksi u upravljanju  i obraćanje pažnje na pojavu bolesti ključ za odnošenje prevage u korist zdrave teladi.

Kalorije

Moramo prilagoditi svoj način razmišljanja i preći sa broja kvorta (1,101 litar) na broj kalorija koje telad dobija iz zamene za mleko.

„Kada posetim farmu usred zime u Južnoj Dakoti, a telad dobija samo 2,2 litra 20/20 zamene za mleko svakih 12 sati, znam da to nije ni blizu potrebnog broja kalorija,“ kaže Dorn. „Ako u potpunosti promašimo kada se radi o kalorijskim potrebama, ne možemo očekivati da održimo zdravlje teladi kada se u stadu pojave patogeni.“

Ako je prosečni dnevni prirast Holštajn teladi 950-1135 g, znači da imamo dovoljno kalorija da telad budu zdrava i da rastu.

Koliko im je kalorija i proteina potrebno zavisi od njihove težine i temperature sredine. Na primer, tokom zime u Južnoj Dakoti, potrebno je davati najmanje 6,6 litara mleka dnevno.  To može biti pasterizovano neobrano mleko ili 24/20 zamena za mleko.

Ako promenimo način razmišljanja o ishrani teladi vezano za kalorije koje su im potrebne to može pomoći njihovu sposobnost da izdrže sezonske promene i druge izazove koje utiču na njihovo zdravlje.

Kolostrum

Jasno je da teletu treba dosta kolostruma počev od teljenja. Znamo da ako uzmemo krv 24–48 sati posle teljenja, telad dobro nahranjena kolostrumom treba da dostignu ukupni kalibrisani nivo proteina od 6,0 grama po decilitru.

Kod teladi kod kojih su potrebni ezofagealni tubusi, moramo osigurati da dobijaju 4,54 litara kolostruma tokom prvih šest sati života.

Nije bitna samo količina, nego je i kvalitet jednako važan. Kolostrum mora da bude čist, da sadrži mnogo imunoglobulina (IgG), malo bakterija i da se teletu da što je pre moguće. Ako se kolostrum ne da u roku od jednog sata, treba ga ohladiti na ispod 1,65oC da bi se sprečio rast bakterija.

Čistoća

Postojanje standarde procedure da bi se obezbedilo odgovarajuće pranje boca za mleko i cucli je izuzetno značajno da bi se smanjilo izlaganje teladi patogenima. Takođe je bitno da se životnom sredinom u koju tele ulazi odgovarajuće upravlja da bi se obezbedila čistoća.

„Boks za teljenje je prvo mesto gde će se tele naći, pa se zapitajte da li možete da kleknete na prostirku, a da vam kolena ostanu suva?“ kaže Dorn. „Ako je broj teljenja veliki, boksovi mogu biti veoma prljavi, pa je značajno da obezbedite čišćenje boksova onoliko često koliko je potrebno.“

Telad treba premestiti u čist deo za tek rođenu telad tokom prvih 15 minuta života, pre nego što pokušaju da ustanu. Obavezno posle svakog teleta dobro očistite taj deo da biste sprečili prenos patogena s teleta na tele.

Komfor

Termoneutralna zona teleta je od 10 do 20oC.

Tokom zime koristite prsluke za telad i duboku prostirku.

Tokom leta se unervozimo ako imamo poluprozirne objekte za smeštaj, jer kad su dani topli u njima može postati veoma vruće ako ventilacija nije odgovarajuća. Traženje načina da se tokom leta teladima smeštenih u objektima obezbede dodatna ventilacija i voda tokom letnjih meseci je ključ da im ne bude vruće i da im bude udobno.

Imuni sistem

Sve što činimo utiče na zdravlje imunog sistema. Pod normalnim okolnostima, kada bakterije napadnu organizam teleta, imune ćelije napadaju i gutaju loše bakterije, uništavajući ih. Međutim, neke loše bakterije mogu izbeći ovaj imuni odgovor.

„Problem sa nekim od patogena koji prodiru u imuni sistem, poput Salmonella, jeste da su one razvile načine da izbegnu imuni sistem teleta kačeći se na bela krvna zrnca,” objašnjava Dorn. „Kada se bakterije jednom pridruže belim krvnim zrncima, dolazi do proboja imunološkog sistema i pojavljuju se patogeniklice koje ne možemo ubiti pomoću nekoliko lekova ili vakcina koji inače mogu da uspore ovaj proces. Tu se uključuju MOS proizvodi. Kada bakterije pokušaju da se vežu za receptore na crevnom zidu, MOS blokira njihovo vezivanje.“

Zaustavite patogene pre nego što preuzmu kontrolu nad vašom životinjom

Davno su prošli dani kada smo teletu mogli da damo lek i ubijemo kuzročnika bolesti. Dorn je odgajivačima dala sledeće preporuke:

  • Pazite da boks za teljenje bude čist. Obavezno redovno proveravajte prostirku da ne bi bila previše vlažna.
  • Obezbedite da telad budu dobro nahranjena! Zapamtite da teladima treba odgovarajuća količina energije ne samo za aktivnost metabolizma, nego i da podrži imuni sistem koji se razvija.
  • Alltechov Bio-Mos® je dizajniran da hrani gastrointestinalni trakt i predstavlja originalno rešenje za pitanja zdravlja creva. On pospešuje dobre bakterije i gradi odbranu, čime omogućava maksimum performansi i profitabilnosti.

Da pogledate ceo web seminar kliknite ovde. Za više informacija o Bio-Mos proizvodu posetite bio-mos.com.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image