Alltechov Globalni pregled stočne hrane za 2017. godinu

2017-01-25

Prema Alltechovom Globalnom pregledu stočne hrane za 2017. godinu proizvodnja stočne hrane u svetu je prešla jednu milijardu metričkih tona

Evropska Unija doživljava rast, u kojem vodi Španija

Alltechov Globalni pregled stočne hrane za 2017. godinu uključuje rezultate iz 141 zemlje i preko 30.000 fabrika stočne hrane

Najkompletnija i najjača procena o statusu proizvodnje stočne hrane do danas

 

[LEKSINGTON, Kentaki] – Alltech Globalni pregled stočne hrane za 2017. godinu (Global Feed Survey 2017), koji je danas objavljen, ocenjuje da je broj tona stočne hrane na međunarodnom nivou po prvi put prešao jednu milijardu metričkih tona. To je povećanje od 3,7 procenata u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja rast od 19 procenata od prvog pregleda 2012. godine i pored 7 procenata smanjenja broja fabrika stočne hrane.

Šesti godišnji pregled je najsveobuhvatniji do sada i obuhvata 141 zemlju i preko 30.000 fabrika stočne hrane. Rezultati pokazuju da su SAD i Kina dve vodeće zemlje, koje proizvode jednu trećinu ukupne količine stočne hrane i da dominantan rast potiče iz sektora stočne hrane za govedarstvo, svinjarstvo i akvakulturu, kao i iz većeg broja zemalja Afrike, Azije i sa Bliskog Istoka.

„Ova godina jasno pokazuje rast efikasnosti i konsolidaciju industrije stočne hrane,“ rekao je Ejdan Konoli, glavni službenik za inovacije i potpredsednik za korporacijske klijente u Alltechu. „Ne samo da je ukupna proizvodnja stočne hrane po prvi put prešla milijardu tona, već je to postignuto sa manjim brojem objekata, što znači veću efikasnost i manji uticaj na životnu sredinu.“

Alltechov Globalni pregled stočne hrane ocenjuje ukupnu proizvodnja stočne hrane i cene posredstvom informacija koje je prikupio Alltechov globalni prodajni tim i u partnerstvu sa lokalnim asocijacijama za stočnu hranu. Namera je da to posluži kao izvor informacija za one koji kreiraju politike, koji donose odluke i za ključne aktere u industriji.

Ovogodišnji pregled je pokazao da se u prvih 30 zemalja, rangiranih po obimu proizvodnje, nalazi 82 procenata svetskih fabrika stočne hrane i da se tu proizvodi 86 procenata stočne hrane u svetu. Prvih 10 zemalja proizvođača stočne hrane u 2016. godini, po rangu značaja obima proizvodnje su bile Kina, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Meksiko, Španija, Indija, Rusija, Nemačka, Japan i Francuska. U ovim zemljama se nalazi 56 procenata svetskih fabrika stočne hrane i odvija 60 procenata ukupne proizvodnje.

 

Alltechov Globalni pregled stočne hrane za 2017. godinu - rezultati po regionima

 

  • Evropa: Po prvi put nakon više godina, u Evropskoj Uniji je zabeležen rast proizvodnje stočne hrane u tonama. Vodeća u regionu je bila Španija, sa 31,9 miliona tona proizvedenih tokom 2016. godine, što je porast od 8 procenata. Smanjenje proizvodnje je zabeleženo u Nemačkoj, Francuskoj, Turskoj i Holandiji​.

 

  • Azija: Kina je ostala zemlja sa najvećom proizvodnjom stočne hrane, sa 18,20 miliona metričkih tona, a povećana proizvodnja u azijskom regionu takođe potiče iz Vijetnama, Pakistana, Indije i Japana. Naročito je Vijetnam imao rast od 21 procenta u prošloj godini i po prvi put dospeo među prvih 15 zemalja, u čemu je konkretno vodila povećana proizvodnja stočne hrane za svinje i brojlere. Azija je i dalje jedan od najskupljih regiona za stočarstvo, jer su u Japanu cene stočne hrane među najvišima na svetu, dok su u Kini cene dvostruko više nego u većini prvih 10 zemalja proizvođača.  

 

  • Severna Amerika: Proizvodnja stočne hrane u Severnoj Americi ostaje na relativno istom nivou. Međutim, a region je i dalje vodeći među ostalim regionima u proizvodnji stočne hrane za goveda, ćurke, kućne ljubimce i konje.

 

  • Afrika: Afrika je već petu godinu za redom region sa najbržim rastom, uz rast u više od polovine zemalja. Nigerija, Alžir, Tunis, Kenija i Zambija su imale značajan rast od preko 30 procenata. Region i dalje zaostaje kada se radi o stočnoj hrani po glavi stanovnika uz nastavak prilika za rast. Afrika takođe ima neke od najviših cena dorade od svih regiona, jer se i Nigerija i Kamerun nalaze među prvih pet zemalja.

 

  • Latinska Amerika: Brazil je ostao lider u proizvodnji stočne hrane, dok je Meksiko imao najveći rast broja tona i sada pokriva preko 20 procenata ukupne proizvodnje stočne hrane Latinske Amerike, što je i dalje samo oko polovine ukupne proizvodnje Brazila. Ukupno, Latinska Amerika ima umerene cene stočne hrane, s tim da su cene u Brazilu ove godine povećane. U poređenju sa SAD, cene stočne hrane u Brazilu su 20 procenata više za svinje i 40 procenata više za nosilje i priplodnu živinu.  

     

„Ukupno, cene stočne hrane su pale, pa su prema tome i troškovi proizvodnje hrane niži,“ rekao je Konoli. „Iz globalne perspektive, mi procenjujemo da je vrednost industrije stočne hrane 460 milijardi dolara.“

 

Važni rezultati vezani za vrste životinja iz Alltechovog Globalnog pregleda stočne hrane za 2017. godinu

 

  • Industrija živinarstva je pokrivala 44 procenata ukupne svetske proizvodnje stočne hrane, što je mali pad u poređenju sa prethodnom godinom. Ovo bi mogla biti posledica ptičijeg gripa, k i efikasnije konverzije stočne hrane.

 

  • Pozitivan rast je uočen u proizvodnji stočne hrane za svinje, naročito u Aziji, jer su Vijetnam i Tajland sada među prvih 10 zemalja proizvođača svinja. Kina pokriva preko jedne četvrtine svetske proizvodnje stočne hrane za svinje, ali je broj krmača u poslednje tri godine opao za gotovo 40 procenata.

 

  • Svetska proizvodnja stočne hrane za mlečna goveda je ostala na istom nivou, dok su SAD i Indija potvrdile svoju poziciju prve dve zemlje po proizvodnji sa povećanjem od 12 i 14 procenata, tim redom, dok je Evropa zabeležila pad. Turska je zabeležila pad od 1,5 miliona tona, a Nemačka od 3,4 miliona tona.

 

  • SAD su zadržale položaj na vrhu u a procenjena proizvodnja stočne hrane je bila 10 procenata veća nego prethodne godine. Kina, Španija, i Meksiko su sve imale povećanje proizvodnje stočne hrane za tovna goveda.

 

  • Akvakultura je nastavila višegodišnji rast sa porastom od 12 procenata za proizvodnju stočne hrane u 2016. godini. Povećanje proizvodnje u Turskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj je doprinelo snažnim rezultatima Evropskog regiona. Afrika je povećala proizvodnju za skoro milion tona, dok je Azija zadržala postojeći obim. Povećanje proizvodnje stočne hrane za akvakulturu je u korelaciji sa povećanjem konzumiranja ribe sa farmi. 

  

  • Pregled za 2016. godinu je uspeo da prikupi više podataka za sektor kućnih ljubimaca nego za prethodne godine, pa je obuhvaćeno više informacija o veličini i obimu tržišta. SAD su zadržale prvo mesto, a Evropa i Azija su takođe iskazale rast. Procene za Francusku su povećane za milion tona, mada ovo pre odražava tačnije prikupljanje podataka nego povećanje proizvodnje u odnosu na 2016. godinu. I Velika Britanija, Španija, Nemačka, Mađarska, Indonezija i Kina su takođe imale rast.

„Alltechov Globalni pregled stočne hrane pruža vredne informacije i godišnju proveru stanja industrije stočne hrane u vremenu kada idemo ka održivoj ishrani rastuće populacije,“ rekao je Konoli. „Pregled se i dalje unapređuje i obezbeđuje snažnije i pouzdanije podatke.“

Našu interaktivnu mapu, koja prikazuje ukupnu proizvodnju stočne hrane po zemljama, možete videti ako kliknete ovde.

Klikom ovde možete skinuti brošuru Alltechovog Globalnog pregleda stočne hrane za 2017. godinu i pogledati prateći veb seminar.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image