Zdravlje creva: uticaj mikrobioma kod svinja

2017-12-05

Diverzitet mikrobioma kod svinja, ili „ekosistema“ njihovih creva, varira u različitim delovima gastrointestinalnog trakta, s tim da su u nekim delovima manje tolerantni uslovi i u njima je diverzitet mikroba manji u poređenju sa delovima u kojima su uslovi za rast mikroba povoljniji.

 

Izazovi modernih praksi proizvodnje mogu ograničiti diverzitet gastrointestinalne mikroflore, što u nekim slučajevima rezultira nezdravim disbalansom, a to može dovesti do pojave začaranog kruga kolonizacije i rekolonizacije patogena.

 

Da bi radili na pitanju primene antibiotika u proizvodnji životinja, proizvođači moraju koristiti strategije ishrane, uz dodatna poboljšanja higijene i rada u stočarstvu.

 

Tokom nedavnog web seminara održanog u saradnji sa Pig Progress, dr Ričard Marfi, direktor istraživanja Alltechovog Evropskog centra za biološke nauke u Danbojnu, Irska, je govorio o rehabilitaciji ishranom i popravljanju intestinalne mikroflore u proizvodnji svinja.

 

„Zdravlje creva i upravljanje njime je zapetljana i složena oblast kojom upravljaju brojni faktori, uključujući ishranu, mikrobiologiju, imunologiju i psihologiju,“ rekao je Marfi. „Kada je zdravlje creva ugroženo, to utiče na varenje i apsorpciju hranljivih materija, konverzija hrane je umanjena, a podložnost bolestima povećana, što na kraju rezultira negativnim ekonomskim uticajem.“

 

Popravite mikrobiom kod svinja za jači imunitet

 

Marfi je istakao da diverzitet mikrobioma ima kritičnu ulogu u zdravlju creva, a da korisni mikrobi formiraju zaštitnu oblogu kao barijeru koja sprečava rast patogenih bakterija poput, između ostalog, Salmonella, Campylobacter, Clostridia i Escherichia.

 

Diverzitet mikroba: ključ zdravlja creva

 

Marfi je govorio o četiri načina rehabilitacije mikrobiota creva:

  • Normalizacija mikroflore creva: jačanje diverziteta mikroba
  • Pomeranje ravnoteže: smanjenje opterećenja patogenima
  • Prekidanje ciklusa: smanjenje anti mikrobijalne rezistencije
  • Ishrana za oporavak: jačanje svarljivosti hranljivih materija

 

Jedan od načina da se radi na popravljanju situacije sa mikrobima je da se koristi dodatak ishrani koji je usredsređen na diverzifikovanje i stabilizovanje mikroflore creva. Frakcije bogate mananom (MRF) koje su izolovane iz zida ćelija kvasca se sada koriste kao funkcionalni sastojak za kontrolu mikroba.

 

„Dejstva dodavanja MRF na zdravlje i performanse su sveobuhvatno proučavana i pokazala su se kao delotvorna u poboljšanju efikasnosti prirasta i konverzije hrane uz istovremenu zaštitu od kolonizacije patogena u crevima,“ naveo je Marfi.

 

Optimalne performanse svinja počinju u crevu

 

Unošenjem promena u ukupni diverzitet mikroba u crevu, možemo popraviti i rehabilitovati mikro floru creva, čime se smanjuje opterećenje patogenima, uz pojačanje otpornosti na kolonizaciju patogena i smanjenje obilja sojeva koji su otporni na antibiotike.

 

Bolje razumevanje toga kako promene sastava bakterija u gastrointestinalnom traktu doprinose zdravlju i performansama domaćina je kritičan faktor.

 

Alltechov Program za smanjenje antibiotika podržava evropske proizvođače dok vrše tranziciju radi svođenja korišćenja antibiotika na minimum uz održavanje zdravlja i produktivnosti. Program uključuje rešenja iz domena preventivne medicine, upravljanja i ishrane da bi se primena antibiotika na farmama svinja svela na minimum. Ako želite dodatne informacije o Alltechovom Programu za smanjenje antibiotika, kliknite ovde.

 

Da pogledate web seminar o mikroflori koji je dr Ričard Marfi održao za Pig Progress, kliknite ovde.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image