Tri načina koji pokazuju da li je vašim biljkama potrebno ojačanje

2017-06-22

1. Zdravlje biljaka

Sveukupno zdravlje biljaka može biti teško identifikovati. Glavni pokazatelji koje treba posmatrati uključuju uniformnosti rasta biljaka, mestimičnu promenu boje u delovima polja i sve znake poleganja. Ako se to uoči, usev možda nije dovoljno zdrav da bi mogao da napreduje.

 

Testiranje zemljišta u biljaka može identifikovati nedostatak hranljivih materija i druge uzroke nedovoljnog zdravlja biljaka.

 

2. Pritisak izazvan bolestima

Postoje dva ključna pokazatelja nivoa pritiska izazvanog bolestima sa kojima možete imati posla: listovi i koreni biljaka.

 

Ako je boja listova promenjena, a listovi na dnu počinju da venu, možda biste trebali da popričate sa svojim agronomom o tome šta je vašem usevu potrebno da bi se vratio na put koji vodi ka visokim prinosima i sveukupnom kvalitetu.

 

Nakon iskopavanja biljke, pregledajte koren i posmatrajte da li je boja ujednačene. Takođe, ako je vreme bilo vlažno, koreni mogu imati neprijatan miris. Truljenje korena mogu prouzrokovati gljivice koje napadaju korenov sistem, loša drenaža, nedostatak kiseonika za korenov sistem i materije toksične za biljke. Lečenje će zavisiti od uzroka, od korišćenja fungicida do aeracije, ali ako se ne leči, trulež korena će na kraju ubiti biljku.

 

Povećanje dostupnosti hranljivih materija za biljke i unapređenje zdravlja biljaka mogu da poboljšaju njihovu sposobnost da se odupru pritisku izazvanom bolestima. Zdrave biljke imaju veće šanse da dostignu svoj pun genetski proizvodni potencijal.

 

3. Zdravlje zemljišta

Zemljište će vam mnogo toga reći. Ako postane previše suvo, počeće da puca. Ako postane previše vlažno, pretvoriće se u blato.

 

Kada pregledate biljke, obavezno proverite i zemljište. Ukoliko postoje gore pomenuti pokazatelji, ili ako zemljište nema strukturu kada ga izmete u ruku, možda je dobro da pozovete svog agronoma.

 

Ukoliko pregled useva otkrije bilo koji od gore navedenih problema, zatražite od svog lokalnog agronoma od poverenja da dobro pregleda vaše polje. Ako probleme otkrijete rano, možda ćete moći svoje useve da vratite na pravi put ka postizanju njihovog punog potencijala.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image