Neki samo pričaju o tome. Drugi urade nešto povodom toga.

2016-10-07

Tom Eblen

Lexington Herald-Leader

 

Neke kompanije pričaju o obrazovanju. Jedna gradi naučne laboratorije i daje nastavnicima 35.000 dolara da ih opreme.

Poslovni ljudi vole da pričaju o tome kako obrazovanje treba da bude rigoroznije i više vezano za karijeru. Neki samo pričaju o tome. Drugi nešto i čine.

Poslovne organizacije poput Privredne komore Kentakija i Komerc Leksington su bili aktivni partneri i zagovornici boljih škola, koledža i univerziteta. Mnoge kompanije preduzimaju direktne aktivnosti putem donacija, stipendija, stažiranja i partnerstva sa školama.

Alltech, kompanija za ishranu ljudi, životinja i biljaka, u porodičnom vlasništvu, sa centralom u Nikolasvilu, je pokrenuo razne napore u sferi obrazovanja na međunarodnom nivou, jer posluje u 128 zemalja.

Imigranti iz Irske, Pirs i Deirdre Lajons su 1980. godine pokrenuli Alltech u svojoj garaži u predgrađu Leksingtona. Danas je to kompanija vredna više milijardi dolara, čiji rad se oslanja na naučna istraživanja unutar kompanije radi razvoja najnovijih tehnologija.

Alltechovi napori da pospeši obrazovanje uključuju osnovne potrebe za školama u blizini sopstvenih objekata u zemljama u razviju, donacije naučnih laboratorija školama u Kentakiju i izdašne stipendije studentima diplomcima u oblasti nauke.

„Naša strast je obrazovanje,“ rekla je Deirdre Lajons, napominjući da je Alltech sada drugi po jačini sponzor u zemlji za obrazovanje u oblasti poljoprivrede i poslovanja, iza savezne vlade.

Na vrhu je Alltech sponzorisao preko 260 studenata magistarskih i doktorskih studija u oblasti nauke, od kojih su se mnogi kasnije pridružili zaposlenima u kompaniji.

Kompanija je sponzor dva velika studentska takmičenja koja pomažu i u pronalaženju talenata: program Alltech Mladi naučnici za globalna istraživanja u oblasti poljoprivrednih nauka i Alltech Takmičenje u inovacijama, u kojem mogu učestvovati timovi diplomaca i dodiplomaca sa univerziteta u Kentakiju i Irskoj.

Alltech takođe ima Program za razvoj karijere u korporaciji za diplomce u relevantnim oblastima. U najnovijoj grupi za 10 mesta se prijavila se 3.261 osoba iz 83 zemlje, rekla je Suzana Eliot, PR menadžer kompanije.

Alltech je nedavno radio sa Univerzitetom Zapadnog Kentakija iz Bouling Grina na stvaranju programa za profesionalnu sertifikaciju u oblasti umetnosti i nauke vrenja i destilisanja. Sertifikati dopunjavaju srodne akademske diplomske predmete i programe, od hemije do biznisa i obučavaju studente za rad u ovim rastućim segmentima industrije.

Kao deo programa, Alltech je instalirao malu pivaru u Centru za istraživanje i razvoj Univerziteta Zapadnog Kentakija, gde studenti uče veštinu i proizvode pivo College Heights Ale, koje se distribuira širom regiona.

Na nivou ispod koledža, Alltech je osnovnim i srednjim školama do sada donirao 14 naučnih laboratorija, uglavnom u Kentakiju i Irskoj.

Nakon gradnje svake laboratorije, nastavnici dobijaju oko 35.000 dolara da je opreme, rekao je Lajons. Među lokalnim školama koje su dobile laboratorije su i Seton katolička škola, škola Leksington, škola Hrista Kralja u Leksingtonu i škola Sv. Lava u mestu Versaj.

Lajons je rekao da je većina laboratorija data privatnim ili parohijskim školama zato što tu kompanija mora da se bori sa manje birokratije, ali da se Alltech nada da će u budućnosti raditi i sa državnim školama.

Projekat školskih laboratorija je počeo nakon što su gospođa Lajons i njen suprug primetili da je sasvim mali broj studenata magistarskih i doktorskih studija koje su sponzorisali poticao iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Naš (američki) plan i program je takav da dece ne upoznaju nauku u dovoljno ranom uzrastu,“ rekla je ona. „Nauka je svuda oko nas, a laboratorije pomažu učenicima i njihovim roditeljima da se uključe u većoj meri.“

Alltechovi naučnici često posećuju škole kao predavači i igraju ulogu mentora za nastavnike, rekla je gospođa Lajons. Mnogi objekti Alltecha su otvoreni za obilaske grupa iz škola.

Nedavno sam pisao o Alltechovom sponzorstvu Preuzmi kajase (Take The Reins), novom obrazovnom programu za konjarstvo u čijem su stvaranju u osnovnoj školi Julius Marks pomogli Meg Džuet, vlasnica farme Walnut Hall Stock i L.V. Harkness & Co.

Program, koji bi Džuet želela da proširi i na druge škole u Centralnom Kentakiju, je formiran za učenje o gajenju konja i mogućnostima građenja karijere u industriji konjarstva. On takođe pomaže u prikupljanju novca i podizanju svesti o neprofitnom Kentaki centru za humano postupanje sa konjima (Kentucky Equine Humane Center).

„Program Preuzmi kajase je bilo veoma lako osmisliti,“ rekla je gospođa Lajons. „Mi smo već dugo zainteresovani za obrazovanje u ranom detinjstvu.“

Mnogi napori Alltecha za osnovne škole su bili i jednostavniji i međunarodni. Oni su se kretali od podrške školama u blizini Alltechovih objekata u zemljama poput Haitija i Meksika, do gradske škole u Irskoj u kojoj je pokojni brat Pirs Lajonsa radio kao sveštenik. „Deca su budućnost,“ rekla je gospođa Lajons. Budući zaposleni i budući kupci.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image