Nejasne granice: Tradicionalni i organski uzgoj

2017-09-11

Današnji moderan proizvođač uključuje organske prakse u konvencionalne pristupe.

Pri izboru između proizvoda koji su gajeni organski i onih gajenih na konvencionalan način, imamo tendenciju da to doživljavamo kao odluku tipa „sve ili ništa“. Međutim, mnogi proizvođači koriste tehnike koje su tradicionalno doživljavane kao organski uzgoj i uključuje ih u konvencionalni uzgoj.

 

Kako godine prolaze jaz između organskih i konvencionalnih odgajivača se smanjuje jer nove tehnologije uključuju prirodnije metode u tradicionalne prakse upravljanja.

Upravljanje zemljištem

Mnogi odgajivači napuštaju tradicionalne prakse oranja u naporu da neguju agribiom u zemljištu. Umesto da svake godine prevrću zemlju, sada mnogi oru samo kada je potrebno izboriti se sa sabijenom zemljom. 

Testiranje zemljišta

Zemljište se testira da bi to poslužilo kao vodič za preciznu primenu hranjivih materija. Odgajivač može da primeni samo one hranljive materije za koje su testovi pokazali da nedostaju a i to samo na odgovarajućim površonama, što povećava efikasnost hranljivih materija uz smanjenje nekih od troškova povezanih sa tretiranjem zemljišta.

Zaštitni usevi

Mnogi konvencionalni odgajivači takođe koriste razne zaštitne useve i polikulture, odnosno praksu da na istoj površini gaje veći broj useva. Ova praksa pomaže da se održe zemljišta bogata hranljivim materijama zahvaljujući razgradnji organske materije, a takođe pomaže i u sprečavanju rasta korova.

Pregled useva

Rano otkrivanje štetočina, bolesti i nedostataka hranljivih materija pregledom useva može da smanji primenu pesticida i drugih inputa i da omogući precizniju primenu tretmana zbog problema useva.

Prirodan pristup

Odgajivači koriste sredstva za useve zasnovane na prirodi tokom celog ciklusa rasta useva, poput onih koji koriste tehnologiju aminokiselina. Ovi inputi rezultiraju poboljšanjem biologije zemljišta, zdravlja biljaka i većim prinosima, uz smanjenje korišćenja sintetičkih inputa. 

Sve veći broj odgajivača shvata da potraga za boljom održivošću ne mora da ugrozi rast, prinos ili profit.

Za dodatne informacije ili diskusiju o načinima kako i vi možete da uključite neke od ovih tehnika u sopstveni rad, obratite se svom lokalnom predstavniku Alltech Crop Science.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image