Mikotoksini izjedaju Vašu dobit: Alltech predstavlja svoje istraživanje o žetvi u Evropi za 2013. godinu

 [DABLIN, Irska] – Kompanija Alltech je nedavno sprovela istraživanje prehrambenih proizvoda u Evropi koji potiču iz žetve 2013. godine, koristeći svoj program 37+™. Objavljivanjem rezultata Alltech želi da podstakne proizvođače da zaštite svoje životinje i svoju dobit od opasnosti koju predstavljaju mikotoksini. U istraživanju je otkriveno da je 100 procenata uzoraka, kako pšenice, tako i kukuruza, koji su analizirani, sadržavalo mikotoksine, a, pored toga, da je prisustvo samo jednog mikotoksina u uzorku
2014-02-03

03. februar 2014. godine

  [DABLIN, Irska] – Kompanija Alltech je nedavno sprovela istraživanje prehrambenih proizvoda u Evropi koji potiču iz žetve 2013. godine, koristeći svoj program 37+™. Objavljivanjem rezultata Alltech želi da podstakne proizvođače da zaštite svoje životinje i svoju dobit od opasnosti koju predstavljaju mikotoksini. U istraživanju je otkriveno da je 100 procenata uzoraka, kako pšenice, tako i kukuruza, koji su analizirani, sadržavalo mikotoksine, a, pored toga, da je prisustvo samo jednog mikotoksina u uzorku više izuzetak, nego pravilo.

Zapanjujućih 93 procenta uzoraka kukuruza sadržavalo je od šest do više od dvanaest mikotoksina, dok je 78 procenata uzoraka pšenice sadržavalo između tri i jedanaest mikotoksina. Ta višestruka kontaminacija mikotoksinima predstavlja stvarni razlog za zabrinutost, pošto prisustvo jednog mikotoksina često povećava dejstvo drugog i, kao rezultat toga, uticaj na zdravlje i performanse životinja veći je od očekivanog. Istraživanje je pokazalo visoke nivoe rizika koji su vezani za pšenicu, posebno u severnoj i istočnoj Evropi, zbog prisustva DON (nađenog u 90 procenata uzoraka), trihotecena tipa A i tipa B i drugih toksina tipa  Penicillium.

I za uzorke kukuruza utvrđeno je da imaju široko raširenu kontaminaciju širokim spektrom toksina. Struktura mikotoksina koji su prisutni u uzorcima kukuruza u znatnoj je mjeri varirala u zavisnosti od geografske lokacije. Na primjer, trihoteceni tipa B predstavljali su dominantni rizik u severnoj Evropi, dok su fuminizini, trihoteceni tipa B i trihoteceni tipa A predstavljali veći rizik u istočnoj Evropi.

Kompanija Alltech, lider u oblasti zdravlja i performansi životinja je, kroz svoj program 37+, identifikovala 38 toksina koji su najštetniji za zdravlje i performanse životinja. Uzorci su analizirani u Laboratoriji za analitičke usluge, koju vodi Alltech, na prisustvo i nivo tih 38 zasebnih mikotoksina. Posebno posvećeni Tim za  upravljanje mikotoksinima kompanije Alltech može da protumači nalaze tako da proizvođači dobiju tačniju sliku toga kako mikotoksini mogu da utiču na kvalitet prehrambenih proizvoda u Evropi, a takođe i zasebno za svaku od najvažnijih vrsta. Tim je razvio sistem količine ekvivalentne riziku (Risk Equivalent Quantity, REQ), u kojem jedan iznos predstavlja ukupni rizik za zdravlje i performanse date vrste životinja, kroz razmatranje izazova u celini.

Tim za upravljanje mikotoksinima kompanije Alltech nastaviće da prati useve iz 2013. godine, kako oni budu skladišteni, a obezbeđivaće redovne ažurirane izveštaje kako bi proizvođačima omogućio da budu svesni rizika od mikotoksina vezanih za dobrobit i performanse njihove stoke.

Pedro Karamona (Pedro Caramona), član Tima za upravljanje mikotoksinima kompanije Alltech, rekao je sledeće: “Povećan stepen razumevanja široko rasprostranjene pretnje koju mikotoksini mogu da predstavljaju naoružaće proizvođače alatima koji su im potrebni kako bi poduzeli korake za rešavanje izazova koje donosi žetva iz 2013. godine dugo nakon što su usevi poževeni”.

Nik Adams (Nick Adams), direktor prodaje na globalnom nivou i član Tima za upravljanje mikotoksinima kompanije Alltech, rekao je: “Ovaj period u toku godine je ključan za proizvođače, a nalazi naše studije žetve na osnovu sistema 37+ biće izuzetno relevantni za proizvođače, pošto će se iz ove žetve njihove životinje hraniti u toku naredne godine i kasnije. Pored toga, rezultati pokazuju da je neophodno da proizvođači uspostave integrisani program za upravljanje mikotoksinima u okviru kojeg se izazov posmatra u celini – od žetve do hranjenja i skladištenja, do upravljanja stočnom hranom”.

“Evropski proizvođači iskusili su značajne teškoće kao rezultat hranjenja kontaminiranim žitom u toku cele 2013. godine, a ograničenja za trgovanje su dovela do toga da nalaženje alternativnih izvora nije uvek bilo moguće. Želimo da osiguramo da evropski proizvođači razumeju rizike koji su vezani za žetvu iz 2013. godine i da su pripremljeni. Naš tim sačinjavaju tehnički stručnjaci, istraživači i ljudi koji rade na terenu, koji su fokusirani na tehnike upravljanja i rešenja koja pomažu proizvođačima da zaštite kvalitet svoje stočne hrane i zdravlje svojih životinja”, rekao je Karamona.

Povećana očekivanja vezano za performanse i produktivnost životinja neizbežno nose nove izazove i rizike za modernu proizvodnju životinja. Mikotoksini i njihov uticaj na zdravlje i performanse životinja neizbežno su povezani sa tim očekivanjima, što predstavlja pretnju za bezbednost stočne hrane i sigurno snabdevanje hranom. Sada je delotvorno upravljanje mikotoksinima je, više nego ikad, temelj uspešnosti svake farme ili fabrike stočne hrane.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image