H20, zdravlje živine i vaš krajnji rezultat

2017-03-16

Poboljšajte kvalitet vode

​Voda je jedna od hranljivih materija koje se često zaboravljaju u proizvodnji živine. Hranljiva materija koja se krije svima na očigled, voda se krije u linijama za vodu i pojilicama, pa se o njoj nikada previše ne razmišlja. Međutim, ako ne razmišljate o vodi koja teče u vašim stajama, to može naneti štetu zdravlju vaše živine i na kraju i vašem krajnjem rezultatu. Nosilje i brojleri unose gotovo dvostruko više vode nego stočne hrane, te stoga obraćanje pažnje na kvalitet vode i dostupnost vode treba da bude deo standardne radne procedure svakog odgajivača živine.

Postoji par faktora koje treba imati na umu kada se razmišlja o vodi, uključujući:

1. Izbegavanje biofilma

Kada se biofilm jednom stvori u linijama za vodu, bez obzira da li je vidljiv ili ne, linije za vodu je gotovo 101.000 teže očistiti i osloboditi ih bakterija. Ako se bakterije upletu u biofilm, one postaju nedostupne za sredstva za čišćenje i mogu da se otkače i stignu do živine.

Važno je odgovarajuće i delotvorno čistiti linije za vodu između dva jata. Primena delotvornog programa sanitarnih mera i ispiranje linija će pomoći da se biofilm razbije i ukloni. Ovu fazu čišćenja može niti potrebno ponoviti kada jato napusti staju i ponovo pre uvođenja novog jata. Obavezno uvek ispirajte i pustite da sveža voda teče kroz linije za vodu neposredno pre nego što stigne novo jato da bi se izbegli ostaci sredstva za čišćenje u vodi. Ostaci sredstva za čišćenje mogu negativno uticati na živinu.

Čistite linije za vodu dok je jato u staji. Mada je teže čistiti i sprovesti sanitarni program za linije za vodu dok je jato u staji, to je značajan korak da se izbegne nagomilavanja biofilma. Zapamtite da se samo jedna jedinka E. coli može razmnožiti u 24 triliona organizama za 24 sata na temperaturi od 32 stepena Celzijusa (što je slično temperaturama pri ležanju na jajima). Rezultat toga je da morate odabrati delotvorno, a ipak blago sredstvo za čišćenje. Da bi bilo delotvorno, sredstvo za čišćenje se mora koristiti pod odgovarajućim uslovima. Na primer, da bi bio delotvoran, hlor zahteva kiseli pH od oko 5-6,5 i nivo slobodnog hlora od 2 - 5 ppm.

2. Da li oprema funkcioniše?

  • Važno je proveriti da li na spoljašnjoj strani opreme postoji biofilm i da li oprema radi. Nejednaka visina linije za vodu, usled nečeg tako jednostavnog kao što je istegnuće jednog njenog nosača, može izazvati začepljenje vazduhom i onemogućiti živini pristup vodi. S druge strane, obično habanje pojilica ili nagomilavanje krečnjaka/rđe može izazvati curenje pojilica sa cuclama. Pojilice sa cuclama koje cure mogu značiti da vode ima svuda sem u ustima živine i mogu izazvati vlažnost prostirke, što može negativno uticati na performanse.

3. Dostupnost vode

  • Kritično je da se obezbedi gustina jata u staji koja omogućava da sve ptice imaju pristup hrani i vodi. Neki proizvođači čak mogu odlučiti da koriste dodatna mesta za napajanje tokom ležanja na jajima.
  • Visina linije za vodu je još jedna kritična tačka koja treba da garantuje da će sve ptice imati pristup vodi. Linija za vodu koja odgovara veličini ptica će ih podstaći da piju i na kraju pomoći njihovom zdravlju i performansama.

Putem vode se mogu dodati mnogi aditivi, poput minerala, vitamina, antibiotika, ukusa, zakišeljivača, vakcina, itd. Kad god se koristi bilo koji od navedenih aditiva, važno je da u vodi ne bude bilo šta što bi ometalo uspešnost primene aditiva i da se linija za vodu ispere nakon primene aditiva. Kada se ovo ispravno radi, voda se može koristiti kao delotvoran metod dostave aditiva pticama, naročito u periodima toplotnog stresa.

Acid Pak WS 2X je Alltechova tehnologija koja se može dodavati u vodu, a koristi se za održavanje optimalnih uslova za varenje u želucu i tankom crevu. Ta tehnologija pomaže u:

  • Optimizaciji nivoa pH.
  • Podršci varenju.
  • Održavanju bilansa vode.

Voda je važna hranljiva materija i može se koristiti za pospešivanje imunog statusa, zdravlja creva i performansi živine. Ne zaboravimo vodu!

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image