Dva ključna koraka za smanjenje rezistencije na antibiotike u proizvodnji svinja

2017-03-16

Sve veći broj izveštaja o bakterijama rezistentnim na antibiotike kod životinja i ljudi je pokrenuo pitanje o tekućem korišćenju antibiotika, kako u lečenju ljudi, tako i za borbu protiv bolesti životinja. Promoteri rasta sa antibioticima su od 2006. godine zabranjeni za hraniva za životinje u Evropskoj Uniji. Do tog trenutka, oni su rutinski dodavani u obroke za svinje radi unapređenja digestivnog zdravlja i rasta. Međutim, danas mnoge zemlje u svetu slede primer Evrope.

Govoreći o nedavnom Alltech veb seminaru održanom zajedno sa časopisom Pig Progress, dr Ana Katarina Berge, vlasnica konsultantske kuće za oblast veterine Berge Veterinary Consulting BVBA i akademski savetnik Jedinice za veterinarsku epidemiologiju Univerziteta u Gentu, je razmatrala rezistenciju na antibiotike u proizvodnji svinja.

„Korišćenje agenasa za borbu protiv mikroba za sprečavanje ili lečenje u proizvodnom sistemu u kom postoji bolest nije održiva praksa,“ rekla je Berge.

Smanjenje korišćenja antibiotika uključuje mnogo više od njihovog uklanjanja iz stočarske proizvodnje. To zahteva da se zdravlje životinje stavi na prvo mesto, promenu načina razmišljanja, dugačku listu za proveru urađenog i preduzimanje ispravnih koraka.

Berge naglašava kako proizvođači mogu da se bore sa bolestima pomoću jednostavnih preporuka za upravljanje, na primer, biološkom bezbednošću. Tokom veb seminara, ona je kao načine kontrole korišćenja antibiotika naglasila korišćenje rešenja u ishrani i preporuka za lečenje.

Iznela je svoja dva ključna koraka za smanjenje rezistencije mikroba u proizvodnji svinja:

  1. Holistički programi koji optimizuju zdravlje svinja i njihovu produktivnost će rezultirati manjim korišćenjem agenasa za borbu protiv mikroba i na kraju će obuzdati  povećanu rezistenciju na agenase za borbu protiv mikroba.
  2. Alltech Program smanjenja primene antibiotika je program koji je pokrenula industrija, u kom se na farmama vrše inspekcije celog krda i one dobijaju preporuke za postizanje efikasnih performansi i povećanje profitabilnosti krda, sa ciljem da se smanji korišćenje agenasa za borbu protiv mikroba. Program je usmeren ka svim aspektima proizvodnje i naglašava oblasti rizika ili oblasti u kojima je moguće poboljšati produktivnost.

 

Optimizacijom produktivnosti, zdravlja i dobrobiti, proizvođači svinja u Evropi mogu da daju doprinos smanjenju broja rezistentnih bakterija u lancu ishrane. Da pogledate veb seminar o smanjenju korišćenja antibiotika kliknite ovde. Ako želite dodatne informacije o Alltech Programu smanjenja primene antibiotika kliknite ovde.

Optimizacijom produktivnosti, zdravlja i dobrobiti, proizvođači svinja u Evropi mogu da daju doprinos smanjenju broja rezistentnih bakterija u lancu ishrane.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image