Dobitnici nagrade Alltech Mladi naučnik objavljeni na ONE: Alltech Ideas Conference

Pobednik u kategoriji za dodiplomce takmičenja Alltech Mladi naučnik za 2017. godinu, Džošua C. Gukovski, sa nagradom koju je primio od dr Aife Lajons, direktora za obrazovne inicijative i angažovanje Alltecha. Studenti su svoje radove o inovativnim idejama u poljoprivrednim naukama predstavili panelu međunarodnih sudija i prisutnoj publici tokom ONE: Alltechove Konferencije ideja, koja je održana od 21. do 24. maja. Gukovski je dobio u potpunosti finansiranu poziciju za doktora nauka i 5.000 USD.
2017-05-31

Najsjajniji umovi streme da ojačaju poljoprivredu za buduće generacije

U svojoj 12. godini, program Alltech Mladi naučnik je privukao najbolje svetske studente

[LEKSINGTON, Kentaki] – Dva studenta su primila najviše svetske nagrade 12. godišnjeg programa Alltech Mladi naučnik (Alltech Young Scientist), najprestižnijeg svetskog takmičenja u poljoprivrednim naukama za univerzitetske studente. Nagrade Alltech Mladi Naučnik, koje predstavljaju priznanje za pionirska istraživanja u sektoru poljoprivrednih nauka, su dodeljene na ONE: Alltech Idea Conference (ONE17), događaju posvećenom inspirisanju inovacija, održanom od 21. do 24. maja u Leksington, Kentaki, SAD. Sada u svojoj 33. godini, godišnja međunarodna konferencija je privukla približno 4.000 učesnika iz gotovo 80 zemalja koji su uspostavili veze i raspravljali o idejama koje unose inovacije u poslovanje, tehnologiju, oblast hrane i poljoprivrede.

 

Dobitnik svetske nagrade za dodiplomce je bio Džošua C. Gukovski, koji pohađa Amherst Univerzitet Masačusec u SAD. Gukovskom su ponuđeni u potpunosti finansirana pozicija za doktora nauka i 5.000 USD. Dobitnik svetske nagrade za diplomce je bio Jonas de Suza, koji pohađa Državni Univerzitet Mičigena u SAD. De Suzi su ponuđeni u potpunosti finansirana postdoktorska pozicija i 10.000 USD.

 

Dr Aife Lajons, direktor za obrazovne inicijative i angažovanje Alltecha i Viktorija Liu, Alltechov direktor Programa Mladi naučnik, su dodelili nagrade u poznatoj Rupp areni tokom ONE17.

 

„Ove godine smo podstakli studente da razmišljaju o jednoj ONE ideji koja unosi inovacije i koja je promeniti naš način razmišljanja i rada u poljoprivredi da bi ona mogla da napreduje i bude održiva,“ rekla je Lajons. „Međunarodni panel sudija, pod rukovodstvom irskog profesora Moris Bolanda, je inspirisan ovom grupom veoma talentovanih studenata, koji svi snažno naglašavaju svoje naučno obrazovanje.

 

„Govorim u ime svih sudija ovogodišnjeg panela kada čestitam dobitnicima za 2017. godinu,“ nastavila je Lajons. „Studenti ne samo da su predstavljali primer velike veštine, već takođe i sposobnosti i znatiželje, što po našem mišljenju, pokazuje njihov potencijal da budu vodeći naučnici sutrašnjice.“

 

Ove godine, Program je primio preko 150 predloga od 134 profesora, predstavnika 121 vrhunskog svetskog univerziteta iz 36 zemalja. Za učešće su studente predlagali njihovi profesori, a oni su podnosili naučne radove sa temama poput zdravlja i ishrane životinja, analitičkih metoda u poljoprivredi, bezbednosti i sledljivosti u lancu ishrane, ljudskog zdravlja i ishrane i uz drugih sektora vezanih za poljoprivredne nauke. Rad svakog studenta se prvo takmičio u regionu Severne Amerike, Latinske Amerike, Azije i Pacifika, ili Evrope i Afrike kojem i sami pripadaju. Oni koji su osvojili prva mesta u regionima, ukupno osmoro, su uz sve plaćene troškove, pozvani na Alltech Nedelju otkrića u Kentaki,  koja je kulminirala na ONE17, kada je panel vodećih sudija odabrao pobednike za Program za 2017. godinu.

 

„Hvala svima – velika je čast primiti ovu nagradu,“ rekao je De Suza, dobitnik nagrade za diplomce. „Hvala dr Aife Lajons što je organizovala ovo takmičenje kao podršku novim i mladim naučnicima. Svi smo mi pobednici u ovom Programu.“

Istraživanje De Suze je bilo usmereno na promenu odnosa palmitinske, steariske i oleinske kiseline, ili masnih kiselina, u obrocima sa ili bez celog zrna pamuka i na reakciju mlečnih krava.

„O, veliko hvala – stvarno nisam ovo očekivao,“ rekao je Gukovski, dobitnik nagrade za dodiplomce. „Prvo i pre svega, želim da zahvalim svojim roditeljima i porodici.“

Istraživanje Gukovskog se odnosilo na otkrivanje ostataka antibiotika u hrani koju unosimo.

Prijave za Program za 2018. će početi u septembru 2017. godine.

Za dodatne informacije o ONE: Alltechovoj Konferenciji ideja, posetite one.alltech.com.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image