Efikasnost, profitabilnost i održivost u fokusu na zaključnoj sesiji konferencije Global 500

2013-10-04

Petak, 4. oktobar 2013. godine

[DANBOJN (DUNBOYNE), Irska] – Učesnici su već na putu kući nakon dva fantastična dana na vodećem događaju Alltech-a za govedarstvo i mljekarstvo, konferenciji Global 500-Taj događaj je ove godine postavio mnoge rekorde, jer je ogroman broj od 5 miliona grla stoke bio predstavljen, preko nevjerovatnog broja od 760 učesnika. Pošto su se u novijem periodu sektori mljekarstva i govedarstva suočavali sa mnogim izazovima, razgovori su bili usmjereni na pitanja povećavanja stepena profitabilnosti u proizvodnji, na to kako postati profitabilniji i kako osigurati dugoročnu održivost; kao i na strategije koje će garantovati svijetlu budućnost za tu industriju.

„Postoji mnogo snažnih pozitivnih priča koje se mogu ispričati o poljoprivredi“, rekla je Ketrin Keo (Catherine Keogh), potpredsjednik i glavni direktor za marketing u Alltech-u. Ona je podstakla farmere koji se bave mljekarstvom da koriste društvene medije kako bi ispričali svoje sopstvene priče. „Mnogi od današnjih farmera su umreženi, a treba da vide kako društveni mediji mogu da promijene sva pravila igre za industriju. Oni su postali jedan od najvažnijih kanala i za potrošače i za proizvođače, preko kojih mogu da razmjenjuju misli i mišljenja,  za par sekundi. Moramo da osiguramo da se i naši glasovi čuju“.

Demijen Meklohlin (Damien McLoughlin), profesor i pomoćnik dekana u Poslovnoj školi za postdiplomske studije UCD Majkt Smurfit (Michael Smurfit Graduate Business School) podijelio je sa prisutnima nevjerovatnu priču o kompaniji Chobani, privatnoj grčkoj kompaniji za proizvodnju jogurta, koja je porasla od nule do najuspješnije kompanije u podsektoru za samo tri godine. Ta kompanija pokrenuta je investicijom od 1 miliona dolara 2010. godine, a u 2013. godini prodaja kompanije Chobani dosegla je 2,68 milijardi dolara, na tržištu sa oštrom konkurencijom, na kojem dominiraju globalni giganti kao što su Danone i  Nestlé. Time što su stvorili novi proizvod, nazvan Chobani grčki jogurt, sa fokusom na prodaju isključivo preko najvećih maloprodajnih subjekata, i gradeći brend isključivo preko utisaka koji se prenose između potrošača, a iznalazeći pravu strategiju za određivanje cijena, vlasnik kompanije Chobani, gospodin Hamdi Ulukaja (Hamdi Ulukaya) uspio je da izbjegne konkurenciju i stvorio je fenomenalan rast u toku veoma kratkog vremenskog perioda.

„U mljekarskom sektoru ima mnogo dobrih karata kojima se može igrati,“ rekao je doktor Patrik Vol (Patrick Wall), neredovni profesor javnog zdravstva na Fakultetu javnog zdravstva i populacionih nauka pri Univerzitetskom koledžu u Dablinu. „Od farme do viljuške, međutim, više ne vodi ravna linija, a otkrivanje slabe karike u današnjem izuzetno kompleksnom lancu ishrane predstavlja izazov i za regulatore i za proizvođače“. Vol je iskreno uvjeren da su farmeri koji rade u mljekarstvu, kao i u poslovanju sa naprednim pitanjima ljudskog zdravlja i naprednim pitanjima ishrane životinja, ključ za bolje zdravlje ljudi.

„Farmeri koji rade u mljekarstvu i govedarstvu će imati svijetlu budućnost ako usmjere napore na tri ključne riječi: efikasnost, profitabilnost i održivost,“ rekao je doktor Pirs Lajons (Pearse Lyons), osnivač i predsjednik kompanije Alltech, koji je podstakao prisutne „da sanjaju, da se usude, sa donesu odluku i da se posvete“ efikasnom, profitabilnom i održivom (efficient, profitable and sustainable - EPS) radu farmi.

Kako bi pomogao farmerima da rade na ostvarivanju ove budućnosti, Alltech je takođe pokrenuo program EPS (Efficiency, Profitability, Sustainability – efikasnost, profitabilnost, održivost), koji je kreiran tako da pruži podršku farmerima pri korištenju inovativnih i novih alata.

Delegatima na konferenciji Global 500 predstavljen je jedinstveni alat ’Šta ako?’ za mljekarstvo kompanije Alltech. Taj nedavno razvijen mrežni softver, koji je dio programa EPS, može da predvidi poboljšanja profitabilnosti i sa tim vezana smanjenja otiska na životnu sredinu u okviru pojedinačnih mljekarskih operacija. U toku konferencije su stručnjaci za poljoprivredu i pitanja životne sredine demonstrirali kako se alat ’Šta ako?’ kompanije Alltech može primijeniti na bilo koju mljekarsku operaciju tako da ukaže šta se može očekivati od bilo koje pojedinačne farme, bez odlaganja.

Primjenu alata ’Šta ako?’ za mljekarstvo kompanije Alltech mogu nakon toga da prate aktivne procjene na samim farmama i vrhunske analize stočne hrane uz korištenje novog sistema IFM (in-vitro fermentation model - model in vitro fermentacije). Te ekskluzivne tehnologije će omogućiti tačna predviđanja za smanjivanje nivoe metana i naknadna unapređenja učinaka koja se očekuju na osnovu efikasne primjene savjeta o upravljanju ishranom i prikladnih prehrambenih tehnologija u sklopu Rješenja za životnu sredinu Alltech-a (Alltech Environmental Solutions). Taj alat će predstavljati dio probe programa EPS koja će biti sprovedena u više od 20 zemalja širom svijeta, a čiji rezultati će biti predstavljeni na konferenciji Global 500 2014. godine, koja će se naredne godine održati u Normandiji u Francuskoj. Region Normandije je u srcu industrije preživara u Francuskoj – tamo se uzgaja više od 580.000 mliječnih krava i više od četvrt miliona goveda, na 12.500 mljekarskih farmi i 5.800 govedarskih jedinica. Impresivan broj od 17.000 ljudi zaposlen je direktno u poljoprivredi Normandije. U toku konferencije Global 500 2014. godine prisutni će imati priliku da obiđu mnoge od najefikasnijih, najprofitabilnijih i najodrživijih farmi u regionu.

Događaj Global 500 2014. godine koincidiraće sa Alltech FIE Svjetskim konjičkim igrama 2014. godine – svjetskim šampionatom za osam konjičkih disciplina. Kompanija Alltech će na tim igrama slaviti farmere i životno važan doprinos koji farmeri na dnevnoj osnovi daju hranjenju rastućeg broja stanovnika planete.

 

Kontaktirajte nas

Alltech Bosna i Hercegovina

Alltech Bosna d.o.o

Adresa
Miše Stupara 3
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

Telefon 
+ 387 51 258 100

Faks 
+ 387 51 257 030

 

E-mail: info.bih@alltech.com

 

background image