Alltech kupuje kompaniju Ridley Inc. sa ciljem jačanja svoje pozicije globalnog lidera u komercijalnoj ishrani životinja

2015-04-23

Stvara se sveobuhvatna ponuda ishrane za životinje za farmere u Sjevernoj Americi i na međunarodnom nivou

 

Kombinovana kompanija će biti globalni lider u oblasti zdravlja i ishrane životinja, sa godišnjim prihodima koji premašuju 1,6 milijardi USD

 

To omogućava Alltech-u da obezbijedi bolji učinak i veću vrijednost za farme širom svijeta sa najnaprednijim proizvodima i rješenjima za ishranu životinja u cijeloj industriji

 

Ubrzavanje inovacije u proizvodima kroz kombinovanje tehnologija, istraživanja i analitike podataka

 

 

[Dablin, Irska] – Kompanije Alltech i Ridley Inc. (TSX: RCL) (“Ridley”) objavile su danas da su ušle u implementaciju plana za sporazum o aranžmanu, prema kojem će Alltech kupiti 100 procenata preostalih uloga u kompaniji Ridley, jednoj od vodećih kompanija za komercijalnu ishranu životinja u Sjevernoj Americi, za 40,75 kanadskih dolara po dionici. Ukupna naknada koja će biti plativa dioničarima kompanije Ridley iznosiće oko 521 milion kanadskih dolara.

 

Cijena od 40,75 kanadskih dolara predstavlja premiju od oko 23% na cijenu običnih dionica kompanije Ridley ponderisanu dvadesetodnevnom količinom na Berzi u Torontu (Toronto Stock Exchange - TSX) na dan 22. aprila 2015. godine. Završna cijena dionica kompanije Ridley na TSX na dan 22. aprila 2015. godine iznosila je 33,94 kanadska dolara. Odbori direktora obiju kompanija su jednoglasno odobrili spajanje.

 

“Ova transformaciona transakcija, kojom dva lidera u industriji kombinuju svoje operacije, omogućava Alltechu da obezbjeđuje bolji učinak i veću vrijednost proizvođačima stoke i peradi širom planete”, rekao je dr. Pirs Lajons (Pearse Lyons), osnivač i predsjednik kompanije Alltech. “Uz vodeće dodatke ishrani za životinje i blok proizvode kompanije Ridley, njenu široku distribucionu mrežu za proizvođače stoke i peradi, te njeno prisustvo na farmama, bićemo u mogućnosti da brže i djelotvornije iznesemo na tržište naše napredne tehnologije ishrane. Ta kombinacija stvara novi model za obezbjeđivanje superiorne ishrane za životinje i posebno skrojenih programa hranjenja koji su podržani čvrstim naučnim istraživanjima i analitikom podataka. Ovaj posao podvlači važnost zadržavanja brzog tempa rasta našeg poslovanja kroz strateške kupovine kompanija koje su najbolje u svojim klasama i koje imaju pouzdane tehnologije i prepoznatljive brendove”.

 

“Kod spajanja kompanije Ridley sa Alltechom radi se o obezbjeđivanju najboljih rješenja za ishranu proizvođačima mesa, mlijeka i jaja širom svijeta”, rekao je Steven J. VanRoekel, predsjednik i generalni direktor kompanije Ridley. “Alltech je tehnološki lider sa širokim globalnim otiskom, tako da spajanjem naših snaga stvaramo platformu čija veličina može da se prilagođava, za rast i tržišna rješenja koja jačaju profitabilnost proizvođača. Takođe, pristupamo finansijski snažnoj kompaniji koja je posvećena ulaganju u nauku i inovacije, tako da možemo da obezbjeđujemo najnaprednija rješenja za ishranu životinja”.

 

Ridley je jedno od najvećih komercijalnih preduzeća koje se bavi ishranom životinja u Sjevernoj Americi. Kompanija Ridley proizvodi i na tržište iznosi puni spektar rješenja za ishranu životinja, uključujući kompletne programe za hranjenje prema formuli, premikse, dodatke ishrani, blok dodatke, proizvode za ishranu životinja i sastojke za stočnu hranu. Kupci kompanije Ridley uključuju proizvođače stoke, kao i uzgajivače konja i kućnih ljubimaca. Proizvodi kompanije Ridley prodaju se proizvođačima direktnom prodajom ili preko distributera ili kanala prodavaca.

 

 

Obje kompanije su lideri u industriji i posvećene su ulaganju u održiva rješenja za ishranu i napredne programe hranjenja koji daju optimalne fizičke i finansijske učinke na farmama, što dovodi do povećanja efikasnosti i vrijednosti. Alltech troši oko 10 procenata svojih bruto prihoda na istraživanje i razvoj, više od ijedne druge kompanije u industriji. Kompanija Ridley ima snažan tehnički tim od preko 40 članova osoblja sa postdiplomskim obrazovanjem, koji su proizveli neke od blok dodataka i dodataka ishrani koji se najbolje prodaju i koji su najprepoznatljiviji u industriji, a sada će oni raditi rame uz rame sa timom kompanije Alltech, koji ima oko 150 zaposlenih sa doktoratima. Ovaj dogovor će dodatno ojačati primat kompanije Alltech u nauci i omogućiti joj da to obezbjeđuje širem spektru proizvođača stoke i peradi u SAD-u i da donosi naprednija rješenja za ishranu životinja u zemlje širom svijeta.

 

Poboljšavanje ishrane životinja predstavlja hitnu potrebu sa stanovišta produktivnosti stoke na svijetu, kao i sa stanovišta lanca ishrane. Troškovi stočne hrane predstavljaju većinu troškova u proizvodnji stoke. Unapređivanjem ishrane, proizvođači stoke i peradi mogu da ostvare značajna povećanja efikasnosti i povrata na ulaganja. Stalna posvećenost Alltecha usklađivanju programa za zdravlje i ishranu, sa naglaskom na prirodne sastojke koji ne sadrže antibiotike, omogućava proizvođačima stoke i peradi da uzgajaju zdravije životinje kroz proces koji je bolji za same životinje, za potrošače i za životnu sredinu.

 

Kombinovana kompanija će imati prisustvo u preko 128 zemalja i 4.200 zaposlenih širom svijeta. Alltech je svoju prodaju u posljednje tri godine povećao više nego duplo i na pravom je putu da u narednih nekoliko godina postigne nivo prodaje od 4 milijarde USD.

 

Ova transakcija zahtijevaće još i odobrenje dioničara kompanije Ridley, regulatornu provjeru i druge uobičajene uslove za zaključivanje transakcije. Očekuje se da transakcija bude zaključena do kraja drugog kvartala.

 

Alltech je već uspostavio istorijsku seriju uspješnih kupovina, pošto je od 2011. godine zaključio sedam takvih transakcija.

 

-Kraj-

 

O kompaniji Alltech:

Alltech, koji je 1980. godine osnovao dr. Pirs Lajons (Pearse Lyons), poboljšava zdravlje i učinak ljudi, životinja i biljaka kroz prirodnu ishranu i naučne inovacije. Sa više od 3.500 zaposlenih i prisustvom u 128 zemalja, kompanija je razvila snažno regionalno prisustvo u Evropi, Sjevernoj Americi, latinskoj Americi, Srednjem istoku, Africi i Aziji.

 

Alltech unapređuje zdravlje i učinak dodavanjem prehrambene vrijednosti na prirodan način, kroz svoje inovativno korištenje fermentacije kvasca, enzimske tehnologije, algi i nutrigenomike. Njegov stalni rad na ispunjavanju te misije vođen je njegovim temeljnim principom ACE, a to je obećanje da će kompanija svojim poslovanjem uvijek imati pozitivan uticaj na životinje (Animal), potrošače (Consumer) i životnu sredinu (Environment). Rješenja Alltech-a su u potpunosti oslobođena antibiotika.

 

Alltech je jedina kompanija koja je u potpunosti u privatnom vlasništvu među vodećih 10 kompanija u oblasti zdravlja životinja na svijetu. To predstavlja izvor konkurentske prednosti, pošto omogućava Alltechu da ostane fokusiran na potrebe potrošača, inovacije i dugoročne ciljeve. Ta fleksibilnost je takođe predstavljala gorivo za rast Alltecha, čija stopa rasta je iznosila oko 20-25 procenata na godišnjem nivou. Alltech je postigao nivo prometa od 1 milijarde USD i na pravom je putu da u narednih nekoliko godina postigne nivo prometa od 4 milijarde USD.

 

Dodatne informacije su dostupne na adresi www.alltech.com.

 

O kompaniji Ridley Inc.:

Kompanija Ridley Inc., sa centralom u gradu Mankato, u američkom državi Minesoti, jedna je od vodećih kompanija za ishranu životinja u Sjevernoj Americi, koja opslužuje potrošače uglavnom u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Kompanija Ridley zapošljava više od 700 ljudi u proizvodnji, prodaji i marketingu za puni spektar proizvoda za ishranu životinja sa veoma poštovanim tržišnim markama. Običnim dionicama kompanije Ridley trguje se na Berzi u Torontu (Toronto Stock Exchange - TSX) (simbol za trgovanje: RCL).  Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ridleyinc.com.

 

Kontaktirajte nas

Alltech Bosna i Hercegovina

Alltech Bosna d.o.o

Adresa
Miše Stupara 3
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

Telefon 
+ 387 51 258 100

Faks 
+ 387 51 257 030

 

E-mail: info.bih@alltech.com

 

background image