Alltech gradi novo postrojenje za proizvodnju algi i proširuje proizvodnju u Latinskoj Americi

2014-06-13

U okviru strategije za proširenje u latinoameričkoj regiji, Alltech, globalni lider na području zdravlja i ishrane životinja, započeo je ove sedmice izgradnju novog postrojenja za proizvodnju algi. Objekat se gradi na istom mjestu gdje je i Alltech Sao Pedro, najveće postrojenje za proizvodnju kvasca na svijetu . Ovo ulaganje od 63 miliona dolara omogućiti će više od 200 direktnih i indirektnih radnih mjesta, te povećati Alltech-ovu proizvodnju u Latinskoj Americi za 58%.

"Iskustvo kompanije sa svojom prvom tvornicom algi u Kentuckyju je iznad očekivanja i pokazala se kao veliki uspjeh. To je razlog zašto nastavljamo s ulaganjima u Brazilu", rekao je dr. Mark Lyons, Alltech-ov potpredsjednik za korporativne poslove. "Ljudi su u potrazi za nečim drugačijim, smatramo da su alge kritične za osvajanje novih tržišta. Budućnost ishrane leži u funkcionalnoj hrani. Mi smo odlučni u nastojanju da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za DHA omega-3 masnim kiselinama na farmama i na tržištu. "

Postoje dvije vrste algi: autotrofne i heterotrofne. Autotrofne alge trebaju sunce za fotosintezu i za proizvodnju energije. Heterotrofne alge koriste kisik iz okoline za svoj razvoj i proizvodnju i ne trebaju svjetlo. Alltech proizvodi heterotrofne alge u zatvorenim bioreaktorima od nehrđajućeg čelika. Ovakva proizvodna praksa omogućava potpunu kontrolu procesa, osigurava sljedivost, dosljednost i stroge kontrole onečišćenja.

"Alge su nevjerojatno snažan alat za poboljšanje životinjske i ljudske prehrane kroz jaja, meso, mlijeko i ostale DHA omega-3 masnim kiselinama obogaćene proizvode", rekla je Becky Timmons, tehnički direktor Alltech algi u Winchesteru, Kentucky.

Alge, sa znatnim udjelom DHA omega-3 masne kiseline, nude čitav niz mogućnosti: zdravije i produktivnije životinje, rast profita farmera, poboljšanje ljudskog zdravlja kroz funkcionalnu hranu obogaćenu DHA. Kod ljudi, DHA omega-3 masne kiseline su povezane s poboljšanjem kognitivnih funkcija i sposobnosti učenja kod djece, uključujući i djecu s pomanjkanjem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Osim toga, DHA omega-3 masne kiseline poboljšavaju zdravlje odraslih smanjenjem rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i Alzheimerove bolesti, te smanjivanje težine depresije. Štoviše, zamjenom DHA iz ribljeg ulja s DHA iz algi u ishrani riba možemo pomoći u razvoju održive akvakulture.

"S obzirom na rast svjetske populacije, sigurni smo da će alge igrati ključnu ulogu u životinjskoj i ljudskoj prehrani," rekao je Guilherme Minozzo, Alltech-ov potpredsjednik za Latinsku Ameriku. "Nastojimo razviti nove trendove i iznenaditi naše potrošače inovacijama koje im pomažu u da nahrane svijet na održiv način."

Alltech je takođe najavio širenje svojih proizvodnih kapacitete na novih 7.300 m² u tvornici u Indaiatuba, São Paulo, Brazil. Kao odgovor na sve veću regionalnu potražnju i kako bi podržali proizvodni kapacitet od devet postrojenja koje Alltech trenutno ima u cijeloj Latinskoj Americi, naročito Alltech-ovu tvornicu u Araucaria, Brazil, u ovom novom pogonu kompanija će se posebno baviti  rješenjima ishrane za mliječne krave i tovnu junad. U ovom postrojenju kompanija je nedavno udvostručila proizvodnju jednog od svojih vodećih proizvoda, Optigen ®, Alltechov neproteinski izvor azota za preživare.

S ovom novom akvizicijom, kompanija planira porast prodaje za oko 27 % u Latinskoj Americi za 2014.

"Agrobiznis zahtijeva tehnologije koje što više koriste prirodna bogatstava i na taj način poboljšavaju performanse životinja. Zato su svi naši napori za ulaganjem u nauku i tehnologiju usmjereni na poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših životinja, ispunjenju zahtjeva prema potrošačima i zaštiti životne sredine. Indaiatuba postrojenje nije iznimka ", rekao je Minozzo.

"Položaj naših novih proizvodnih pogona u Indaiatuba omogućava našu veću efikasnost. Iz Brazila Alltech izvozi u sve ostale zemlje u Latinskoj Americi i u više od 80 zemalja širom svijeta. To što se ovo postrojenje nalazi u blizini glavne pomorske luke u Brazilu, omogućava nam efikasniji rad i bolju povezanost s održivim svijetom ", rekao je Simone Cavalli, Alltech-ov direktor proizvodnje za Latinsku Ameriku.

 

 

O Alltech-u:

Od 1980. godine, kada ga je osnovao dr. Pearse Lyons, Alltech poboljšava zdravlje ljudi, životinja i biljaka kroz prirodnu prehranu i naučne inovacije. S više od 3.000 zaposlenika u 128 zemalja, kompanija je razvila snažnu regionalnu prisutnost u Evropi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku, Africi i Aziji. Za više informacija, posjetite www.alltech.com. Za medijske materijale, posjetite www.alltech.com/press

 

Alltech je ponosni sponsor Alltech FEI World Equestrian Games 2014 in Normandy. Za više informacija o ovom prestižnom događaju, posjetite www.normandy2014.com.

 

Kontaktirajte nas

Alltech Bosna i Hercegovina

Alltech Bosna d.o.o

Adresa
Miše Stupara 3
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

Telefon 
+ 387 51 258 100

Faks 
+ 387 51 257 030

 

E-mail: info.bih@alltech.com

 

background image