Egészséges bélflóra: a nyereséges sertéstartás alappillére

2017-11-06

A mögöttünk lévő néhány évtizedben a kiemelkedő tenyésztői munkának köszönhetően a világ sertéstenyésztése jelentős változásokon ment keresztül. Folyamatosan emelkedik a választott malacok száma, csökken az elkészülési idő, kevesebb takarmánnyal tudunk egységnyi terméket előállítani. Ezzel párhuzamosan viszont megemelkedett az állatok érzékenysége a különböző külső környezeti hatásokra, hiszen a megemelkedett hozamot csak lényegesen intenzívebb, gyorsabb anyagcserével lehet megtermelni.

Az anyagcsere kezdőpontja az emésztőrendszer, innen indul a tápanyagok bevitele az állatok szervezetébe, hogy utána számtalan biokémiai folyamaton keresztül beépüljenek az állati testbe. A bélrendszerre nagyon sokáig csupán úgy tekintettünk, hogy a táplálékok emésztése és felszívódása történik itt. Számos vizsgálat, kutatás viszont feltárta, hogy a kérdés ennél sokkal bonyolultabb. Az állatok bélcsatornája, ezen belül a vékonybél, az egyik legaktívabb szervrendszer:

  • itt található a szervezet legnagyobb kiterjedésű nyálkahártya felülete,
  • rendkívül aktív hormontermelő szerv,
  • kiemelkedő szerepe van a kórokozókkal szembeni immunválaszra,
  • immunszerv és baktériumok milliárdjai találhatók benne.

Ezeknek a baktériumoknak köszönhetően tudja a feladatát ellátni megfelelően a vékonybél. Abban az esetben, ha itt változás történik, pl. kórokozó baktériumok, vírusok jelennek meg az egyensúly felborul és valamennyi folyamat károsodást szenved.

A bélflóra stabilizálására korábban jó eredményekkel alkalmazták a különböző „hozamfokozó” antibiotikumokat, ill. a gyógyításra jelenleg is nagy számban találunk készítményeket. Ezek viszont a kórokozók mellett számtalan, az egészséges bélflórához tartozó baktériumot is elpusztítanak, így csökkentve a bél hatékony működését.

Az Alltechnél történő kutató-fejlesztő munkának köszönhetően előtérbe kerültek olyan természetes anyagok, amelyek bár rendelkeznek antibakteriális hatással, nem antibiotikumok. Ilyen a mannán-oligoszacharid, ismertebb nevén a MOS ill. Bio-Mos. Előállítása a S.cerevisia élesztőgomba sejtfalából történik. Speciális „kötőhelyeinek” köszönhetően képes a bélflórára káros baktériumokat lokalizálni, „gúzsba kötni”, így megakadályozza azoknak a nyálkahártyán történő megtelepedését és elszaporodását. Így ezek a kórokozók képtelenek az állatok megbetegítésére, károkozás nélkül ürülnek ki a bélcsatornából.

A Bio-Mos alkalmazásával kiváló eredmények születtek, ezekről több száz publikáció jelent meg a világ számtalan országában. A kutatások folytatásának köszönhetően egy letisztított, továbbfejlesztett forma is a rendelkezésére áll a sertés- és baromfitenyésztőknek. Ez az Actigen, amely koncentrált formában kerülhet az állatok takarmányába. Kiemelkedő szerepe van az Actigennek azokban a kritikus időszakokban amikor a fiatal állatok takarmányváltásra kényszerülnek: választás, illetve malac takarmányról hízóra történő váltás esetén.

Számtalan helyen a gondok kezelésére különböző antibiotikumokat vesznek igénybe, azonban ezek használata egyre költségesebb (3 nap helyett ma már az 5 nap javasolt), folyamatosan kialakul a rezisztencia, így szűkül a felhasználható hatóanyagok száma, illetve számos humán egészségügyi kérdést is felvet az állati takarmányok antibiotikumokkal történő kezelése.

Az egészséges bélflóra biztosításával ez az időszak problémamentesen áthidalható, nem történik törés az állatok fejlődésében, nem beszélve a választási coli vagy az ödéma betegség kártételéről! Mindezek mellett kiemelt jelentőséggel bír a tenyészállatok Actigennel történő kezelése, mert az elvégzett vizsgálatok alapján számos paraméter javulása volt megfigyelhető ebben az esetben is:

  • több föcstej
  • a föcstej immunglobulin tartalma megemelkedett
  • több élve született malac (0,6 - 0,8/alom)
  • csökkenő szopós malac elhullás
  • több választott malac (0,3 - 0,5)
  • magasabb választási tömeg (0,4kg/malac)

Megtérülési arány tenyészállatok esetében 1:9. Tiszta, természetes készítményről beszélünk, amely az állattenyésztésben elindított felelős antibiotikum használat kiváló segítője lehet!

Dr. Kiss János

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image