5 tipp a sikeres vetéshez

2018-03-26

Amikor a növénytermesztők megtervezik a tavaszi vetést már előretekintenek a következő szezonra, figyelembe veszik az, hogy növényeik várhatóan milyen sikerrel fejlődnek tavasszal, nyáron, egészen a betakarításig.

A csírázás az első jele az adott növény sikeres fejlődésének. A csírázásnak és növekedésnek induló magvak száma egyenesen arányos a választott kultúra teljes terméshozamával és minőségével. Ezért nagyon fontos – nem csak a csírázás előtti időszakban, hanem már az elővetemény fejlődési és betakarítási időszakában is – olyan lépéseket tenni, amelyek a teljes vegetációs időszakban előnyösek lesznek a következő növények számára.

A talaj előkészítése

A talaj előkészítése már az előző szezon alatt megkezdődik. A talaj biológiai egyensúlyának javítását elősegítő eljárások – például a takarónövények, a vetésforgó és a természetes trágyák használata – javítják a talaj minőségét. Az optimális talajminőség elősegíti, hogy a növények teljes mértékben kihasználják genetikai potenciáljukat és ellenállóbbak legyenek a környezeti stresszorokkal szemben.

A növényi maradványok mennyisége is befolyásolhatja a csírázást, mivel e maradványok jelentősen alacsonyabban tarthatják a talaj hőmérsékletét. A növénytermesztőknek időt kell szánniuk e maradványok feldolgozására, ami plusz tápanyagokat is szolgáltat a talaj számára.

A termőföld előkészítése

A talaj egészségének javítása után elérkezett az idő arra, hogy magát a szántóföldet is előkészítsük a vetésre. Ajánlatos talajvizsgálatot végezni annak az ellenőrzésére, hogy mely tápanyagok – mind makro-, mind mikrotápanyagok – szintje lehet túl alacsony a talajban.

A csírázás előtti időszakban el kell kezdeni a földek ellenőrzését a gyomok korai megjelenésének felismerésére. Azon túlmenően, hogy az előtörni készülő gyomokat keresik, a növénytermesztőknek javasolt leásni a talajba a gyommagok keresése miatt. A szántóföldek szélső részeit kell először ellenőrizni az esetleges gyomnövekedési problémák észlelése érdekében.

A vetőmagok kiválasztása

A megfelelő vetőmagfajtát kell használni annak érdekében, hogy a növény megfelelően és időben csírázásnak induljon. Olyan hibridet vagy fajtát  kell választani, amely illik az adott talajtípushoz, a termesztési környezethez és a végpiac céljainak. Ha például az adott területen gyakran jelentkeznek stresszhatások – például hőmérsékletingadozások –, olyan vetőmagot kell használni, amely igazoltan ellenáll a csírázási stresszhatásoknak.

A vetés időzítése

A vetés jó időzítése nélkülözhetetlen a növény megfelelő csírázásához. A túl korai vagy a túl késői vetés hátrányosan befolyásolhatja a terméshozamot és a termény minőségét. Egyes növények – például a szójabab – jobb hozamot és minőséget nyújtanak, ha egy kicsit korán vetik el őket.

Hőmérséklet

Ha odafigyelünk a talaj hőmérsékletére, ezzel növényeink jobb csírázását biztosíthatjuk. Az alacsony hőmérséklet stresszt jelent a magok számára és csökkenti a beérő növények számát. A növénytermesztőknek a talaj hőmérsékletét a vetés mélységében kell ellenőrizniük. Hideg és nedves időszakban lehetőség szerint le kell állítani a vetést egészen addig, amíg a körülmények kedvezőbbé nem válnak.

A talaj és a szántóföld előkészítésére, a megfelelő vetőmagok kiválasztására, valamint a vetés helyes időzítésére és az időjárási körülményekre való odafigyelés segíthet a növénytermesztőknek biztosítani, hogy vetőmagjaik életképes növényekké fejlődjenek. Ha szeretne információkat kapni a talaj javítására és a növények erőteljes korai fejlődésének biztosítására szolgáló további lehetséges módszerekről, keressen minket!

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image