​Vegye észre a penészgombák szaporodását és védje meg takarmányai minőségét a betakarítás hónapjaiban!

2018-09-27

Ha elérkezik a betakarítás ideje, e feladatokban bővelkedő időszakban ne csak a földekről betakarított termést ellenőrizze, hanem gondoljon arra is, hogy mi történhet más olyan régiókban, ahonnan esetleg takarmány-alapanyagokat vásárol.

A penészgombák és az élesztőgombák nagyon gyorsan képesek szaporodni, ahogyan az idő tavasszal kezd felmelegedni, valamint a kora nyári hónapokra jellemző forróságban is. De mi a helyzet nyár végén és kora ősszel? Európában idén nyáron nagyon szélsőséges volt az időjárás – a rendkívüli forróságtól és aszálytól kezdve egészen az áradásokig hétről hétre változott az idő. Hogyan befolyásolja ez az időjárás a termesztett növényeket és mire kell számítanunk a takarmányokkal kapcsolatban idén ősszel?

Közismert tény, hogy az aszályos időjárás okozta stressznek kitett termőföldeken nem jók a terméshozamok. Az ilyen területeken termesztett takarmányok emészthetősége és általános minősége egyaránt gyenge. Képesek-e egyes élő szervezetek – például a penészgombák – aszályos időben is szaporodni? Erre a kérdésre igen a válasz: számos penészgombafaj aszályos időszakokban is képes szaporodni vagy nyugalmi állapotba kerül, várva a szaporodásához megfelelő körülmények visszatértét. Az egyik ilyen aszálytűrő penészgomba-nemzetség az Aspergillus. Az Aspergillus penészgombák sokszor olajzöld vagy sárgás színűek a velük fertőzött növényeken. Az aflatoxinokat az Aspergillus flavus és az Aspergillus parasiticus penészgombafajok termelik. Ezek a mikotoxinok rákkeltő hatásúak és jól szaporodnak a forró időjárási körülmények között. Az aflatoxin B1 képes aflatoxin M1-gyé átalakulni, és bekerülhet a tejbe is. Ha e mikotoxin egy meghatározott határérték felett van jelen a tejben, a vele szennyezett tejet ki kell önteni. Ha haszonállatok aflatoxinokat vesznek fel a takarmánnyal, e toxinok májkárosodást okoznak, elnyomják az immunrendszer működését és csökkentik a fehérjeszintézist.

Mi a helyzet a nagyon csapadékos területeken?

Több penészgombafaj jellemzően a nagyon csapadékos nyarakon fordul elő a legnagyobb gyakorisággal: ezek közé tartoznak a Fusarium, Penicillium, Mucor, Rhizopus és más nemzetségek tagjai. A Fusarium penészgombák gyakran előfordulnak normál termesztési körülmények között és csapadékosabb hónapokban is. E penészgomba első megjelenésekor gyakran fehér színű, és csak később válik vörösessé vagy rózsaszínné. Ha a körülmények kedvezőek a számára, e penészgombafajok a szántóföldön és a takarmányok raktározása során egyaránt számos mikotoxint képesek termelni, köztük a trichotecén család tagjait (DON vagy vomitoxin, T-2, stb.), fuzársavat, fumonizineket és zearalenonokat. E toxinok immunszuppressziót, bélvérzéseket, csökkent takarmányfelvételt, tejtermelés-csökkenést, súlygyarapodás-csökkenést, vetéléseket, termékenyülési zavarokat, értágulatot, sőt akár elhullást is okozhatnak.

A Penicillium penészgombák jellemzően kék vagy zöldes színűek vagy fehérek, a gazdanövénytől függően. Általában a raktározás során szennyezik a takarmányokat, de rendellenes időjárási körülmények – például erős esőzések vagy néha a hűvösebb időjárás – hatására a szántóföldön is elszaporodhatnak. Bizonyos talajművelési eljárások ugyancsak befolyásolhatják a penészgombák szaporodását. Stressz hatására a Penicillium penészgombák patulint, penicillinsavat és ochratoxint termelhetnek. Az e toxinok által előidézett klinikai tünetek közé tartozik az ödéma, a bendőműködés zavara, a híg bélsár, a bélvérzések és az elhullási arány növekedése.

A fent felsoroltak csak egy kis részét teszik azoknak a mikotoxinok által jelentett kihívásoknak, amelyek a betakarításkor a szántóföldön előfordulhatnak. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hajóval, tehervonattal vagy kamionokkal szállított vásárolt termények vagy más vásárolt takarmányok is fertőzöttek lehetnek penészgombákkal, és így mikotoxin-problémákat okozhatnak. Mindig ellenőrizni kell a vásárolt takarmányok eredetét és meg kell tudni, hogy milyen stressz vagy rendellenes időjárás fordult elő azok származási régiójában. A helyi beszállítók, takarmányozási szakemberek vagy Alltech képviselők információkat tudnak adni a más régiókra jellemző mikotoxin-vizsgálati eredményekről is. Ha Ön különösen elkötelezett a gazdaságában felmerülő mikotoxin-kihívások kezelése mellett, a gazdaságban végezhető RAPIREAD® mikotoxin-teszttel vagy az Alltech 37+® mikotoxin tesztjével megvizsgáltathatja takarmányait, hogy azok bármilyen aggályt jelentenek-e mikotoxinok szempontjából. Ne felejtse el, hogy az interneten további részletes információkat találhat a mikotoxinokról a knowmycotoxins.com oldalon.

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image