Opasnost!: Preko 500 mikotoksina predstavlja rizik za vaše svinje

2017-09-15

Mikotoksini koje proizvode plesni na mnogo načina utiču na performanse životinja i profitabilnost proizvođača. Zašto oni predstavljaju tako veliki rizik za vaše životinje?

Šta su mikotoksini?

Mikotoksini su prirodne supstance koje proizvode plesni na poljima i tokom skladištenja žitarica, hraniva i biljnih hraniva. Pošto je otkriveno preko 500 raznih tipova mikotoksina (dobro ste čuli, preko 500!), to je bitno pitanje koje može negativno da utiče na produktivnost, efikasnost i profitabilnost vaše farme.

Kako mikotoksini utiču na vaše krživotinje?

Svinje su izuzetno osetljive na mikotoksine. Prisustvo čak i niskih nivoa mikotoksina u hranivima, smanjuje performanse životinja u rastu i priplodu, utiče na imuni i zdravstveni status i na kraju može izazvati uginuće.

Sa primicanjem vremena žetve, kontaminacija mikotoksinima će postati još veći problem. Nedeljni video materijal Izveštaja o mikotoksinima ponedeljkom je pokazao loš kvalitet žitarica i kontaminaciju mikotoksinima.

Alltechova 37+® laboratorija za analitičke usluge za mikotoksine takođe trenutno radi Pregled letnje žetve za 2017 godinu širom SAD i Kanade. Konačni rezultati će biti objavljeni za par meseci, ali početni uzorci pokazuju visoke nivoe DON, T-2/HT-2 i zearalenona.

Prema dr Aleksandri Viver, stručnjaku za upravljanje mikotoksinima u Alltechu, ovo su ključni simptomi kojih proizvođači treba da budu svesni ako su prisutni DON, T-2/HT-2 i zearalenon:

  • Manji unos i odbijanje hrane
  • Izazovi po zdravlje creva: oštećenje crevnog trakta, povećanje crevnih patogena
  • Promenjen imuni status: povećana osetljivost na druge bolesti, slabo reagovanje na vakcinacije
  • Smanjen prirast
  • Uticaji na reproduktivne performanse: pobačaji, niži nivoi koncepcije, povećan broj mumifikacija fetusa ili mrtvorođene prasadi, povećane varijacije unutar legla

Šta možete učiniti?

Programi poput Alltech® Mycotoxin Management programa za upravljanje mikotoksinima pružaju prilagođeno rešenje za pomoć u kontroli mikotoksina pomoću kombinacije oruđa za upravljanje mikotoksinima, testiranja na mikotoksine i tehnologija ishrane.

Delotvorno upravljanje mikotoksinima znači da se sagleda celokupan izazov, od farme do fabrike stočne hrane i od procene rizika do upravljanja hranivima. Ako budete delovali proaktivno umesto da samo reagujete to će na duge staze doneti koristi vama i vašim životinjama.

Već danas se obratite Alltechovom Timu za upravljanje mikotoksinima.

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image