Identifikujte rast plesni i zaštitite kvalitet stočne hrane u toku žetve

Vreme žetve je tu. U toku tih meseci u kojima se puno radi, ne zaboravite da uz sve ono što dobijate sa polja , mislite i o drugim važnim faktorima , iz kojih ćete možda kupovati sastojke za stočnu hranu.
2018-09-27

Vreme žetve je tu. U toku tih meseci u kojima se puno radi, ne zaboravite da uz sve ono što dobijate sa polja , mislite i o drugim važnim faktorima , iz kojih ćete možda kupovati sastojke za stočnu hranu.

Plesni i gljivice mogu rasti veoma brzo kako vreme postaje sve toplije  u proleće i u ranim letnjim mesecima. Međutim, šta se dešava pri kraju leta i u ranu jesen ? Vremenske prilike su ovog leta dosta varirale – od ekstremno visokih temperatura do obilnih perioda sa dosta kiše, nedelju za nedeljom. Na koji način ovi obrasci vremenskih prilika utiču na useve, i na šta je potrebno obratiti pažnju u vašoj stočnoj hrani ove jeseni ?

Uglavnom se smatra da polja izložena suši ne prinose dobro. Svarljivost i ukupan kvalitet biće loš od hrane uzgajane u sušnim oblastima. Da li živi organizmi poput plesni mogu da opstaju i rastu u toku suše ? Odgovor je : DA , mnoge vrste plesni će i dalje rasti u toku suše, ili ostaju pritajene i čekaju prave uslove da se pojave. Jedan od primera plesni tolerantne na sušu je Aspergillus. Često će Aspergillus biti maslinasto-zelene  do žute boje na zaraženim biljkama. Aflatoksini se javljaju iz njegove vrste Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Aflatoksini su kancerogeni i bujaju pri većim temperaturama. Aflatoksin B1 može prerasti u M1 i možemo ga naći u mleku. Ukoliko je ovaj toksin zastupljen preko dozvoljene granice, mleko se ne sme koristiti. Kada ga stoka putem hrane unosi u organizam, aflatoksini izazivaju oštećenja jetre, supresiju imunog sistema i smanjuju sintezu proteina.

Šta se dešava sa područjima pod obilnom kišom?

Nekoliko vrsta plesni su tipične za vreme leta sa obilnim kišama, uključujući Fusarium, Penicillium, Mucor, Rhizopus itd. Fusarium se često nalazi i pri normalnim uslovima rasta i u toku vlažnijih meseci. Mnogo puta ova vrsta plesni će se najpre pojaviti bele boje, a potom promeniti u crvenkasto-roza boju. Pri stresnim uslovima iz okoline, kako na polju tako i u toku skladištenja, ova plesan može da proizvede razne vrste mikotoksina, uključujući i porodicu trihotecena (DON ili Vomitoxin, T-2 itd.) fusarinsku kiselinu, fumonizine i zeralenone. Klinički znaci prisustva ovih tokisna su imunosupresija, krvarenje u crevima, smanjenje apetita, slabija proizvodnja mleka, slabiji prirast u težini, pobačaji, problemi sa začećem, proširenja krvnih sudova, pa čak i smrt.

Plesan Penicillium je uglavnom plave do zelekaste boje, ili redje bele, u zavisnosti od biljke domaćina. Ova plesan će se obično javiti u toku skladištenja, ali ekstremni vremenski uslovi poput obilnih kiša, ili ponekad nižih temperatura – mogu dovesti do stvaranja ove plesni. Pojedini načini obrade zemljišta takodje mogu prouzrokovati njen rast. U stresnim uslovima, Penicillium može obrazovati patulin, penicilinsku kiselinu i okratoksin. Klinički znaci prisustva ovih mikotoksina su: edem, poremećaji rada buraga, zatvor, krvarenje u crevima, i povećana stopa smrtnosti.

Ovo je kratki pregled izazova sa mikotoksinima koji se mogu javiti u toku žetve na vašoj njivi. Zapamtite: hrana i kupljena roba  transportova u brodovima, vozovima ili kamionima može posedovati drugačije plesni i predstavljati poseban izazov sa mikotoksinima. Proverite poreklo kupljene hrane da biste procenili kakvim uticajima i ektremnim uslovima je bila izložena. Vaši lokalni prodavci, nutricionisti ili predstavnici Alltech-a mogu obezbediti ovu informaciju na osnovu rezultata o mikotoksinima iz drugih krajeva. Ukoliko želite da budete naročito posvećeni smenjenju izazova sa mikotoksinima, RAPIREAD® test na vašoj farmi  ili Alltech 37+® test u laboratoriji na mikotoksine, proveriće vašu stočnu hranu na sve potencijalno zabrinjavajuće faktore. Zapamtite, više informacija o mikotoksinima je uvek dostupno na stranici knowmycotoxins.com .

Kontaktirajte nas

Alltech SRB d.o.o. Novi Sad

Adresa

Bulevar oslobođenja 36

21000 Novi Sad

Republika Srbija

Telefon

+381 63 566 811

E-mail

vcvetkovic@alltech.com

background image