Választási stratégiák a sertések optimális teljesítménye érdekében

2018-03-26

A malacokat megfelelő életnapra és testtömegnél kell elválasztani annak biztosítása érdekében, hogy növekedésük a továbbiakban is a kívánt görbét kövesse. A gyenge növekedés, az éretlenség és az alom jelentős szórtsága nagy teljesítménybeli különbségekhez vezethet a süldő és a hízó fázisban, ami a nevelési költségek növekedésével jár. Ezek a különbségek lehetetlenné tehetik, a kívánatos all in/ all out, egyszerre ki és betelepítési stratégiát, amelynek lényege, hogy a hízók lehetőleg egyszerre érjék el a vágósúlyt és kerüljenek ki az ólból.

Minden malacot ellenőrizni kell a választáskor

Közvetlenül a választás előtti tömeggyarapodás-ellenőrzés fontos annak biztosítása érdekében, hogy a gyarapodással ne legyenek problémák a választás utáni első hét nap során. Több stratégia is alkalmazható a teljesítménnyel kapcsolatos későbbi problémák elkerülése érdekében.

A választáskor a malacokat ellenőrizni kell, hogy elérték-e a megkívánt és egységes testtömeget az adott választási napra. A telepvezető a malacokat csoportosíthatja almok szerint vagy testtömeg szerint – mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt, de a választott stratégiának azonosnak kell lennie az összes alom esetében.

A választás utáni első négy nap során nagyon oda kell figyelni a malacok tartási környezetére a hőmérséklet-ingadozás és a huzat elkerülése érdekében. A hőmérséklet-ingadozásnak 2 celsius fokon belül kell lennie. A légáramlás pedig a lehető legkisebb legyen, hiszen a huzat miatt a bőrfelület hőmérséklet-csökkenésével, fül-, farokelhalással és megfázásos betegségekkel járhat együtt.

Minden választott malacnak szabadon hozzá kell férnie tiszta ivóvízhez

A malacoknak egy kiválóan emészthető tápot kell biztosítani, amelyet szívesen fogyasztanak. Nagyon fontos szempont, hogy lehetőleg a malacok már egyenek a választás előtt, már a fiaztatóban hasonló itatóból igyanak, mint amivel választás után találkoznak majd.

A tápot a választás utáni első három nap során megfelelően nyitott etetőkben kell a malacok számára felkínálni, hogy ahhoz minden malac szabadon hozzáférhessen. Ezt követően megfelelő méretű etetőt kell alkalmazni, melyek az összes malac számára elérhetővé teszi a takarmányt. A takarmányhoz való nem megfelelő hozzáférés következtében a kisebb méretű malacokat a többiek meggátolhatják az evésben.

Kitűnően emészthető és ízletes tápot kell használni

A tápokat ki lehet egészíteni bizonyítottan hatásos enzimekkel az emészthetőség javítása érdekében, valamint olyan készítményekkel, mint az Actigen®, amely biztosítja a bélmikroflóra egyensúlyát és hozzájárul a jó egészség fenntartásához ebben a fontos időszakban. Az emésztőtraktus fejlődésének támogatására speciális összetevők – például nukleotidok – használhatók. Malactápszert a nap során kis mennyiségben, de sokszor – akár  négy-öt alkalommal vagy többször – kell biztosítani, és a malacok által visszautasított vagy állott takarmányt ki kell dobni.

A malacok csoportosítása testtömeg szerint

Körülbelül hét nappal a választás után a túlzottan kis testtömegű malacokat ki kell venni a csoportból és ugyanabban az épületben egy külön rekeszben kell azokat elhelyezni. Ezeknek a malacoknak hosszabb időn át kell póttakarmányt (malactápszert) adni, hogy testtömegben utolérjék alomtársaikat. Az állatorvos által esetleg előírt, takarmányban adandó gyógyszereket a választás utáni első 10 nap során kell alkalmazni.

Használjunk különböző tápokat a testtömeg és az életkor szerint!

A malacok életkorának és testtömegének növekedésével párhuzamosan a tápok összetételét változtatni kell, hogy az megfeleljen a malacok változó szükségleteinek. A környezetet (például az istálló hőmérsékletét) szintén ennek megfelelően kell szabályozni és módosítani. Ezzel megakadályozható a légzőszervi és egyéb betegségek kialakulása és elősegíthető a növekedéshez és az egészséghez optimális körülmények fenntartása.

A bélcsatorna fejlődéséhez és hatékony működéséhez kulcsfontosságú a bizonyítottan hatásos teljesítményjavító összetevőket tartalmazó, az állatok életkorának és testtömegének megfelelő tápok etetése. Ha a takarmány nem megfelelő, vagy ha a sertések ki vannak téve a bélkórokozók hatásának, a bélcsatornát bélelő nyálkahártya bélbolyhai károsodnak. Ez sorvadáshoz, gyenge endogén enzimtermeléshez, a nyálkahártya által nyújtott védelem meggyengüléséhez és a tápanyagok csökkent hatékonyságú felszívódásához vezethet. Mivel a választás előtti időszakban a malacok csak minimális mennyiségű takarmányt fogyasztanak, ebben a szakaszban nagyon fontos odafigyelni a részletekre, mivel ez hatással lesz a sertések egészségére és termelésére egészen a vágási életkorig.

A bélbolyhok sorvadásának mértékét befolyásoló legfontosabb tényezők

Több tényező is befolyásolja annak a valószínűségét, hogy a malacnál a bélbolyhok sorvadása alakuljon ki a választás utáni időszakban. Ezek között fontos a választási életkor és testtömeg, mivel ezek a mérőszámok kifejezik az állat érettségét és azt, hogy milyen mértékben képes megbírkózni a választási stresszel. Az állattartó épületen belüli környezeti feltételek ugyancsak fontosak – ha ezeket nem szabályozzák megfelelően, további stresszt jelenthetnek a malacok számára és növelik azok fogékonyságát a betegségek iránt.

A takarmánynak ízletesnek és kitűnően emészthetőnek kell lennie annak biztosítása érdekében, hogy a csípőbél felső szakaszában megemésztődjön és ne kerülje el az enzimes lebontást, aminek következtében emésztetlen takarmány juthatna a vastagbélbe, ahol szubsztrátként szolgálhatna a káros baktériumok számára. Ez gyomor-bél betegség kialakulását eredményezhetné. A fehérje nyilvánvalóan fontos szerepet játszik ebben a tekintetben, mivel az emésztést elkerülő fehérjéket toxintermelő baktériumok, például Clostridium fajok képesek hasznosítani. A takarmány és az ivóvíz higiéniája segíthet csökkenteni számos kórokozónak a sertésekbe való bejutását, és míg a takarmányt gyakran ellenőrzik e tekintetben, az itatóvályúk és az ivóvíz higiéniáját nem mindig vizsgálják. A szennyezett itatórendszerek számos kórokozót terjeszthetnek.

 

Ha szeretne egy ingyenes Alltech Pig ASSIST auditot megszervezni állománya számára, kérjük, keressen minket.

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image