Idén nyáron ne hagyja, hogy elolvadjon a nyeresége!

2018-06-26

Most, hogy beköszöntött Európában a nyár, itt az idő arra, hogy megkezdje a hőstresszt enyhítő menedzsment-stratégiák alkalmazását. Korábban hőstressz Európában csak a forróbb éghajlatú területeken – például a mediterrán régióban – fordult elő. A klímaváltozás hatására továbbra is jelentkező hőmérsékletemelkedés miatt azonban most már Európa korábban mérsékelt éghajlatúnak tekintett országaiban is gondolni kell a hőstresszre és fel kell készülni az ellene való védekezésre.

Több megfigyelhető jele is van annak, ha a tehenek hőstressztől szenvednek. Az első jel sokszor a szárazanyag-felvétel csökkenése. Ezt a viselkedés megváltozása követheti, szapora légzéssel és erős lihegéssel. Ez megnehezíti a hatékony bendőműködés fenntartását, ami a tejtermelés csökkenéséhez és az ellés, valamint az újrafogamzás közötti idő meghosszabbodásához vezet. Növekszik a tehén létfenntartó szükséglete is, és nagyobb lesz a betegségek – például a félheveny bendőacidózis és a csülökirha-gyulladás – kialakulásának kockázata. A hőstressz miatt kialakuló mindezen káros hatások miatt a gazdaság kevésbé képes a hatékony és nyereséges termelés fenntartására.

Kövesse az alábbi tippeket, hogy sikeresen védekezhessen a hőstressz káros hatásai ellen a gazdaságában!

1. Ivóvíz és itatás-menedzsment

A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan nő a tehén vízfelvétele is. Ilyenkor azonban az állat nagy mennyiségű vizet veszít a fokozott vizeletürítés, az izzadás és a szapora légzés révén is. Ezért a tejelő tehenek ivóvízszükséglete 10 százalékkal is növekedhet, ha a hőmérséklet 15 °C-ról 26 °C-ra emelkedik. A vízigény még tovább nő a tejtermelés emelkedésével párhuzamosan, és ha a hőmérséklet 26 °C fölé emelkedik.

A tehén vízfelvétele a következő megoldásokkal növelhető:

  • Az itatóvályúkat árnyékos területeken kell elhelyezni.
  • Biztosítani kell, hogy az itatókban mindig legyen elegendő friss ivóvíz.
  • Az itatóvályúkat rendszeresen ki kell tisztítani.
  • A teheneknek megfelelő férőhelyet kell biztosítani az itatónál: minden 15–20 tehénre legalább 0,61 méter vályúhossz szükséges.
  • Az itatóvályút plusz árnyékolással kell hűteni.

2. Tömegtakarmány-menedzsment

Hőstressz idején nagyon fontos kitűnően emészthető tömegtakarmányokat használni. Ez segít fenntartani a takarmány- és az energiafelvételt. A silófal megfelelő kezelésével minimalizálni kell a másodlagos erjedést a tömegtakarmány minőségromlásának megakadályozása érdekében.

A szilázs taposásakor a romlás elkerülése érdekében biztosítani kell a szoros tömörítettséget és a megfelelő takarást. A silófal exponált felszínéről naponta el kell távolítani egy 15–30 cm vastagságú szilázsréteget. Ez a gyakorlat segít frissen tartani a szilázst és meggátolni a befülledést.

3. Takarmányozási menedzsment

A hőmérséklet és a páratartalom növekedésével a tehenek evési idejüket a hűvösebb napszakokra teszik át. Ezért a takarmány nagyobb hányadát a nap későbbi szakaszában kell kiosztani, amikor a hőmérséklet már lecsökkent. Ezzel elkerülhető a takarmány másodlagos erjedése és növelhető a takarmányfogyasztás.

A takarmányfelvétel után három-négy órával a teheneknél plusz hőtermelés alakul ki az emésztési folyamat következtében. Az etetési idő későbbi napszakra tolása lehetőséget ad a tehénnek arra, hogy a takarmányt akkor eméssze meg, amikor már alacsonyabb a hőmérséklet. Ez elviselhetőbbé teszi a tehén számára a fokozott belső hőtermelést.

Nagyon fontos az etetőasztalt minden nap végén megtisztítani. Ez segít frissen tartani a takarmányt és csökkenteni a befülledés és a romlás lehetséges hatásait, illetve mérsékelni a másodlagos erjedés kockázatát.

Kérjük, hogy további információkért keresse területi értékesítő kollégáinkat!

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image