Egy „intelligens” takarmányozási technológia alkalmazása

2018-06-26

Egy tejtermelő gazda számára kulcsfontosságú a mérés, a folyamatos ellenőrzés és a menedzsment. Ebben a cikkben David Bowers elmagyarázza, hogy az InTouch technológia, amelyet már 2014 óta használ a tejelő és a szárazonálló tehenek, valamint a növendékek takarmányadagjainak összeállításában, hogyan segített neki bevezetni egy „intelligens” takarmányozási programot a gazdaságában.

Következetesség és pontosság

„Az InTouch technológia lehetővé teszi számunkra, hogy egységes és pontos takarmányadagot állítsunk elő minden takarmányból, függetlenül attól, hogy ki végzi az etetést. A keverő mérőeszközéhez csatlakoztatott InTouch eszköz megmutatja a berendezés működtetőjének a helyes betöltési sorrendet, az összetevők helyes mennyiségeit és a megfelelő keverési időt. Amellett, hogy egységes minőségű keveréket eredményez, csökkenti a veszteséget is.

„Be lehet táplálni teljesítményadatokat is – például a tejhozamot –, és az InTouch szakemberei gyorsan értesítenek minket, ha valami nem stimmel. Korrigálják a takarmányadagokat is a különböző változások – például a legelőfű-hozzáférhetőség – figyelembevételével, a teljesítményszintek fenntartásának biztosítása érdekében” – magyarázza Bowers úr.

„Értékes a számunkra az is, hogy a technológia automatikusan korrigálja a takarmányt a tehenek számában bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően. Ezzel elkerülhető a tehenek túletetése vagy aluletetése.”

Alltech Keenan

Azóta, hogy az Alltech valamivel több mint két évvel ezelőtt felvásárolta a Keenan vállalatot, a Lyons család több jelentős befektetést is eszközölt a Keenan takarmánykeverő-kiosztó berendezéseket gyártó üzletágába.

Most már a terméksor részei a függőleges keverőcsigás takarmánykeverők és az önjáró takarmánykiosztó kocsik egyaránt. Az Alltech Keenan azonban nem elégedett meg e két jelentős fejlesztéssel, hanem az InTouch rendszer kifejlesztésébe is befektetett: ez a Keenan által kifejlesztett, egyszerű technológián alapuló telepi menedzsment rendszer takarmányozási szakemberek bevonásával ellenőrzi és támogatja a termelők munkáját.

A korábban Kilkenny városában működő InTouch támogatóközpont most az Alltech Európai Biotudományos Központjába költözött a Meath megyei Dunboyne-ba. Az itt dolgozó takarmányozási szakemberek világméretekben több mint 300 000 olyan tehén takarmányozását felügyelik, melyek etetése az InTouch technológia alkalmazásával történik.

A rendszer kiépítése több mint 1,3 millió adatpont alapján történt, és jelenleg több mint 3000 interaktív felhasználója van.

A rendszer részét képező „összemérési” (benchmarking) funkció segítségével a termelők összehasonlíthatják a saját állományukat a rendszerhez csatlakozott más állományokkal. Minden gép tartalmaz egy globális SIM kártyát, amely lehetővé teszi az információk felhő alapú megosztását és az InTouch takarmányozási szakemberei általi megtekintését.

Az Alltech Keenan más központokkal is rendelkezik, amelyek Franciaországban, Új-Zélandon, Németországban, Dél-Afrikában és Dániában találhatók.

Eddie Daly, az InTouch üzletfejlesztési igazgatója a következőket mondta: „Mi a termelő szemével tekintünk az információkra. A rendszer lehetővé teszi az Alltech Keenan számára, hogy egységesebben alkalmazza a 2000-es évek elején kifejlesztett MechFiber takarmánykeverő rendszert.”

„Az InTouch segítségével gyűjtött és a közjó érdekében megosztott információk közvetlen hatással vannak a gazdaságokra, a takarmánykeverő üzemekre és a bevásárlóközpontokra egyaránt.”

Kapcsolat

 

Alltech Hungary Kft.

Cím: 1186 Budapest, Besence utca 5.

Telefon: 06 1 433 1460

Fax: 06 1 433 1461

E-mail: hungary@alltech.com

Facebook: AlltechHungary

 

 

background image